Harry Potter iskolája Budapesten - MATÉSZ
2017 12 02

Harry Potter iskolája Budapesten

CEU-campus újjáépítési projekt

Szerencsés az a diák, aki a Közép-európai Egyetem (CEU) Nádor utcai oktatási centrumába járhat, mert itt mindent a tanulásnak, a kényelemnek és a praktikumnak rendeltek alá a tervezők. A tizennégyezer négyzetméteres oktatási komplexum első ütemét – egy új épületet és egy felújítást – 2016-ban adták át Budapest szívében. A campus teljesen 2020-ra készülhet el.

 CEU-2

 

A CEU-campus újjáépítési projekttel szó szerint és átvitt értelemben is új magasságokba tör az egyetem – mondta a szeptemberi átadáskor Michael Ignatieff elnök-rektor. Hogy meglátása nem üres frázis, arról meggyőződhetünk, ha belépünk az épületbe: az utcáról érkezve rögtön egy óriási térben találja magát a látogató, itt a ruhatár, a recepció és a nagy előadóterem bejárata. A tágasság már-már zavarba ejtő, egyben sugallja a megrendelő egyetem erejét, lehetőségeit, filozófiáját. A földszinti aulát a könyvtár bejáratához és az étteremhez vezet, lefelé lépdelve pedig az alagsori galériába juthatunk. A közel futballpályányi hosszúságú folyosó végében található a csaknem tízméteres belmagasságú kávézó, amelynek plafonját futurisztikus alakú, akusztikai védelmet biztosító beton elemek díszítik. A buborékokra emlékeztető elemek visszaköszönnek az emeleti étteremben is.

 

CEU-3.jpg

 a teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

 

A tervezők – Sheila O’Donnell és John Tuomey díjnyertes építészek, illetve magyarországi partnerük, az M-Teampannon – meghagyták az egykor itt állt ház több elemét. A látszó téglafalak, a boltívek megkapó látványa és rafinált megvilágítása érdekes kontrasztja az óriási üvegfalnak, amellyel lefedték az épület itt található átriumát. Az is megfigyelhető, eleink miként alkottak téglából boltozatokat, illetve hogyan egészítették ki mészkövekkel a téglasorokat. A téglafalak a felsőbb szinteken is több helyütt láthatók, lévén az egyik támfal hat szint magasságban él tovább a régi-új épületben. Érdekes az ellentét a lépcsőházakban, ahol az egyik fal betonból, a szemközti téglából készült. Ráadásul akad, ahol a lépcsőfokokat fából alkották meg.

Az igazán döbbenetes élményt az jelenti, ha kiállunk egy erkélyre a campus belső, ferde üvegfallal fedett aulájának tetején. A tér befogadása, a letekintés a mélybe, mámorító élmény. Emellett egy mesébe is csöppenünk: olyan érzése támad a szemlélőnek, mintha Harry Potter roxforti iskolájában bámészkodna: több irányban is hosszú lépcsők vezetnek, amelyek a különböző szárnyakat kötik össze. E kavalkád a lépcsőházban is visszaköszön, ahol nem mindig egyenesen, hanem a teret keresztezve haladnak egymás felett a lépcsősorok. A hatás csak fokozódik, ha az épület bejáratával szemközti téglafalon előbb megcsodálja, majd – felsétálva néhány emeletet – ki is próbálja a látogató, milyen érzés egy hatalmas, a fal síkjából kiálló acélkockában nézelődni, szinte lebegve a szédítő magasságban. Az innen feltáruló látvány sem utolsó, szemben ugyanis az ötemeletes könyvtár szintjei láthatók. Ez önmagában nem volna hír, ha nem tudnánk, hogy ennek fala üveg, így lényegében betekinthetünk a bibliotéka életébe. Ahol csak lehetett, a architektorok megtartották az eredeti épület részeit, például a korabeli lépcsőház egyes elemeit. A tégla mellett felhasználtak betont, mészkövet, fát, üveget és fémeket. A lépcsőkorlát például rozsdabarnára festett fém, amelynek fogódzkodója alulról ledes megvilágítást kapott. A megoldás nemcsak trükkös, de egyedi hangulatot is kölcsönöz egy amúgy általában nem túl attraktív épületrésznek.

A csönd majdnem az épület egészére jellemző. Minden szinten bokszokat alakítottak ki a gondos tervezők, ahová a diákok bevackolhatják magukat, tanulhatnak, ügyes-bajos dolgaikat intézhetik interneten. Máshol bőrfotelekbe huppanhatnak a tanulók. A bútorzat minimalista és célszerű. Az épületet a drapp, a rozsdabarna, a nyír, a fehér és a szürke uralja, amelyek az ötletes megvilágításokkal bensőséges hangulatot teremtenek. A monotóniát növényekkel is oldják. A tetőn is csodadolgokat találhatunk. Betonágyásokban fák, cserjék, padsorok, székek, asztalok, hálózati csatlakozó és wifi is várja az elvonulni vágyó fiatalokat. A panoráma sem utolsó: egyik oldalon a Budai Vár, a másik irányban a Parlament és a Bazilika sziluettje sejlik fel.

 

Velkei Tamás

 

Cikk képekkel

Facebook megosztásGoogle Plus megosztásTwitter megosztásLinkedIn megosztás

Blog archivum

...