Nyomtatás
2018 05 03

Átgondolt egyediség

Családi ház Csobánkán – Börzsei Tamás tervező munkája

Festői szépségű falu a fővárostól nem messze, a Pilis-hegység lábánál. A Pest megyei Csobánkát többek között idilli fekvése és a felette magasodó, látványos, fehér sziklás hegyek teszik népszerűvé. Ezen a helyszínen épült meg Börzsei Tamás építész tervei alapján a családi ház, amely tökéletesen illeszkedik különleges környezetébe. Íme a ház története az építésztől.

 

borzsei-csobanka-13

 

2007-ben végeztem a MOME-n, utána külföldön dolgoztam egy építészirodánál. A műegyetemen oktató megbízó felkérésére 2009-ben kezdtem el a ház tervezését. A megörökölt telek érzelmileg sokat jelentett számára, az ingatlanra lakóházat szeretett volna építeni. Nagy lelkesedéssel vetettem magam a munkába. Az első vázlattervek még külföldön születtek, majd 2010-ben hazaköltözve már itthon folytattam a tervezést. A folyamat sokáig tartott, nem volt sürgős a költözés. Rengeteg vázlatot készítettem, a megrendelővel gyakran egyeztettünk, végül számtalan skiccből megtalálta karakterét a ház.

 

borzsei-csobanka-6.jpg

 a teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

 

A telepítés nagyjából adott volt. Mindketten azt láttuk jónak, hogy amennyire a szabályozás engedi, az épület az erős lejtésű, keskeny és hosszú telek legfelső pontján helyezkedjen el: a kilátás, illetve a telek első szakaszának kihasználhatósága miatt, és hogy rejtőzködőbb legyen. A kétszintes épület emiatt a telek észak-nyugati sarkában áll, a telek bejáratával átellenes oldalon. A ház az utcáról alig észrevehető.

A hosszúkás alaprajzú épület bejárata két félre tagolja a házat. Kelet felé található a nappali lakótér, konyha és étkező, amelyhez keleti irányban terasz kapcsolódik, a ház nyugati felében pedig két szoba és a vizesblokk van. Az oldalhatár felé eső, északi homlokzat tudatosan zárt, csak üvegtéglás bevilágító csíkokkal tagolt téglafal. Az alagsori szinten egy nagy, félig földbe süllyesztett műhely található, szintén keleti irányban terasszal kiegészítve. A műhelyhez kapcsolódik déli irányban egy garázs és egy gépészeti helyiséget tartalmazó épületrész. Ennek a doboznak a teteje a nappali teréből megközelíthető, tágas terasz, nagyszerű kilátással az Oszoly-hegyre.

A tégla használata a megbízóval közös ötlet volt. A vastag falszerkezeten belül B30-as tégla, ezen 20 cm-es szálas hőszigetelés, 5 cm-es szellőztetett légrés, majd kívül 12 cm vastag kisméretű tömör tégla köpenyfal található. A tetőcserép kiválasztásakor a téglához illeszkedő megjelenés volt a legfőbb szempont, így a nyeregtetős és félnyeregtetős tetőszerkezetre egyenes vágású, natúr vörös kerámiacserép került. A tégla és a cserép mellett az épületre a fa, az üveg, a beton és a fémlemezek használata jellemző.

A vastag, réteges falszerkezet, a jó hőszigetelő tulajdonságú, egyedi fa nyílászárók, a telken lévő fúrt kútból nyert használati víz, a hőszivattyú és a vízteres téglakályha együttesen biztosítják a ház környezettudatos, alacsony energiaigényű működését.

A ház megvalósulása után, az építtető külön megrendelésének köszönhetően lehetőség nyílt az épület néhány helyiségének fontosabb elemeit megtervezni, sőt saját közreműködéssel kivitelezni is. Közben megalakult a BLOKK Építész Műhely, így ezeken a feladatokon már két kollégámmal, Bazsó Ferenccel és Nagy Nándorral együtt dolgoztunk.

A belsőépítészeti munka az alagsor és a felső szint közötti nagy, egykarú lépcsővel kezdődött, ami az alagsor felől nézve tároló, felülről nézve egy gyönyörű lépcső. Az egyszerű tömegformálású bútort nagy gonddal tervezett és kivitelezett részletek egészítik ki. A munka a hálószobai galériára vezető pillangólépcsővel folytatódott, ez egy ruhásszekrényt rejt magában. A lépcső szürke bőr burkolata homogén megjelenésével erősíti a tömbszerű formaképzést. Az előszobában végeztük a legtöbb belsőépítészeti munkát: itt a polikarbonát álmennyezet, az egyedi tervezésű mintás beton padlólapok, a két oldalt végigfutó, sokfunkciós tárolót rejtő faburkolat, illetve az érdekes fogantyúk és villanykapcsolók adják a belépő tér egyszerű, de részleteiben gazdag karakterét.

Ez volt az első ház, ahol az első skicctől az utolsó csomópontig mindent nekem kellett kitalálni. A közös alkotási folyamatban a megrendelő végig lelkes partner volt. Megbízott bennem, amit sokra értékeltem. Az épület megtervezésekor elsősorban arra figyeltem, hogy az minden szempontból jól használható legyen. Nem állt szándékomban különleges házat tervezni, ennél fontosabb volt az átgondoltság. Az épülettől a bútorokig tartó tervezési folyamat jó együttműködésben haladt a pontos kivitelezéssel és az igényes megrendelői támogatással. Ez az összhang garantálhatta, hogy minden szereplő elégedett legyen a végeredménnyel.

Az épület az Év Háza 2013 pályázaton dicsérő oklevelet, majd a Creaton South-East Europe Kft. 2014-es építészeti pályázatán különdíjat kapott.

 

Börzsei Tamás építész
Blokk Építész Műhely


Fotó: Bujnovszky Tamás

 

Cikk képekkel


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
Facebook megosztásGoogle Plus megosztásTwitter megosztásLinkedIn megosztás

Blog archivum