Gyártási folyamat

A tégla- és cserépgyártás sokat fejlődött az évezredek során, de a folyamat lényege ugyanaz maradt: az agyag kitermelése, előkészítése, formázása, szárítása és kiégetése, majd csomagolása és raktározása.

Az égetett kerámia gyártásának történetét ugyanakkor az utóbbi évtizedekben a folyamatos technológiai megújulás – és egyúttal a termékskála fejlődése – jellemezte. Az energiahatékonyság növelését, az energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás csökkentését célzó fejlesztések eredményeképpen a korszerű gyárak ma már energiatakarékos és környezetkímélő módszereket alkalmaznak. A folyamatok hatásfokának jelentős javulását a mérési és vezérlési rendszerek számítógépes irányítása biztosítja.

Az iparág hazai gyárainak technológiájában a nemzetközi élvonal legújabb fejlesztései is megtalálhatók. A magyar tégla- és cserépipar technológiájának és termékskálájának fejlődéséről szóló, 2009-ben megjelent cikk ide kattintva olvasható.

Facebook megosztásGoogle Plus megosztásTwitter megosztásLinkedIn megosztás