Sajtóközlemény, 2014. október 8.: Támogatjuk az Otthonteremtési Tanácsadó Testület újraalakítására irányuló kezdeményezést

Sajtóközlemények

2014.10.09.

A lakásépítési piac már több éve válságos helyzetben van, 2013-ra összeomlás-közeli állapotba került. Míg az épített lakások száma 2008-ban 36.075, 2013-ban már csak 7.293 db volt. Az évi 7.293 db lakásépítés azt jelenti, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) megújulási üteme 600 év! A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy 600 évig fennmaradjon. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43.000 db lakást kellene építeni.

A lakásépítési piac drámai csökkenése miatt a hazai téglagyártás a szakadék szélére került, az ágazatban még tevékenykedő cégek a túlélésért küzdenek. A termelés és az értékesítés visszaesett, a téglagyártó vállalatok árbevétele jelentősen csökkent, veszteséget termelnek. A téglagyártó cégek kapacitásaik leépítésére, munkavállalóik elbocsájtására kényszerültek. A válság legnagyobb vesztesei a kis magyar téglagyártó vállalatok, pedig a gyártás- és kkv-fókuszú ágazatok, mint a kerámiaipar, jelentik a magyar (és az európai) gazdaság gerincét és a növekedés, valamint a munkahelyteremtés fő mozgatórugóját.

A lakáspolitikában nem elégségesek a rövidtávú intézkedések. A tervezhetőség és előreláthatóság érdekében hosszú távú, kiszámítható lakásprogramra, lakásfelújítási és lakásépítési célszámokra, valamint átgondolt ösztönzési és támogatási rendszerre van szükség.

A fentiek miatt kiemelten támogatjuk azt a kezdeményezést, amely a nagy hagyományra visszatekintő, hatékonyan működő, ugyanakkor 2013 óta már nem ülésező Otthonteremtési Tanácsadó Testület (OTT) újraalakítására irányul. Az OTT meghirdetett célja, hogy mértékadó szakmai szervezetek bevonásával otthonteremtési kérdésekben kormányzati intézkedésekre tegyen javaslatot, illetve kormányzati tervezeteket véleményezzen. A három – az OTT tevékenységében eredetileg résztvevő – szakmai szervezet (LOSZ, MÉASZ, TLE) képviselői által aláírt, Orbán Viktor miniszterelnöknek elküldött nyílt levélben a szervezetek javasolják, hogy a Miniszterelnökség vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2014-2018-as kormányzati ciklusra újítsa meg az Otthonteremtési Tanácsadó Testületet, és jelölje ki a testület vezetőjét és tagjait.

Magyar Téglás Szövetség