Gyászhír

Hírek

2015.01.19.

 {AG}05-HIREK/2015-01-19-Gyaszhir{/AG}

Szomorúan tudatjuk, hogy Dr. Szabó Miklós (1932-2015), a Magyar Kerámia Szövetség elnöke és a Magyar Építőanyagipari Szövetség örökös tiszteletbeli elnöke 2015. január 15-én rövid betegség után elhunyt.

Dr. Szabó Miklós szakmai munkássága szorosan az építőanyag-iparhoz, ezen belül elsősorban a kerámiaiparhoz kötődött. 1956-ban okleveles vegyészmérnökként szerezte diplomáját. Pályafutását egyetemi tanársegédként kezdte, majd főmérnökként, cégvezetőként (Kemikál Építőanyagipari Vállalat, Émexport Fővállalkozó Vállalat, Budapesti Porcelángyár, Keramiflor Kft.) dolgozott. 1991-ben, nyugdíjba vonulása után kezdeményezte a Magyar Építőanyagipari Szövetség megalapítását, amelynek 1991 és 2002 között elnöke, majd örökös tiszteletbeli elnöke volt. 2003-as megalakulása óta egyúttal a Magyar Kerámia Szövetség elnöke is volt. A 2000-es évektől kezdve tanácsadóként, 2005 és 2008 között pedig helyettes, illetve megbízott ügyvezetőként szoros együttműködésben dolgozott a Magyar Téglás Szövetséggel, annak tevékenységében is jelentős szerepet játszott.

Miklós a hazai építésgazdaság meghatározó, elkötelezett és élete végéig aktív szakembere volt. Kiemelkedő munkát végzett az építőanyag-ipar innovációjában, szakmapolitikai tevékenységével pedig jelentősen hozzájárult a hazai építésgazdaság szereplőinek összefogásához, az ágazat hatékony érdekérvényesítéséhez. Munkássága elismeréseként Építők Napja kitüntetésben és Eötvös Lóránd-díjban is részesült.

Az építőanyag-ipar és az építésgazdaság jelenlegi és jövőbeli összefüggéseit mindig komplexen vizsgáló, az ágazat jövőjéért felelősen tenni akaró stratéga volt, akinek gondolatai, elképzelései ma is aktuálisak. Szakmai tudása, halk szavú embersége, remek stílusa sokunk számára példaértékű volt. Emlékét megőrizzük. Nyugodjék békében.

Dr. Szabó Miklós temetésére 2015. január 28-án, 14 órakor kerül sor a Pilisvörösvári temetőben (2085 Pilisvörösvár, Csobánkai út – térkép ide kattintva érhető el). A gyászjelentés a lap alján tölthető le. A család kérésére a szertartáson rövid beszédet mond Kató Aladár, a MATÉSZ elnöke.