A digitális térben született a Wienerberger innovatív téglája

Hírek

2021.05.06.

A Wienerberger a fejlesztési folyamatot és a végeredményt illetően is egyedülálló terméket vezet be a hazai piacra: a Porotherm X-therm téglát kizárólag itthoni szakértők és kutatók segítségével, az ágazatban különlegesnek számító fejlesztési folyamat eredményeként, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatóival szorosan együttműködve alkották meg. A munka során olyan digitális modellezés és tesztelés zajlott, amely például a Forma 1-es autók fejlesztésére jellemző. Ennek eredményeként a tégla hőszigetelő képessége javult, és a hangszigetelési tulajdonságai is jelentősen növekedtek.

Innováció és környezettudatosság
„Büszkévé tesz minket, hogy egy világcég részeként, teljes mértékben a hazai fejlesztési potenciálra támaszkodva hoztunk létre egy, az ágazatban igazán különlegesnek mondható terméket. Nem csupán egy, a XXI. század igényeinek maximálisan megfelelő tégla született: a Porotherm X-therm a hőszigetelő képességének javulásával és környezettudatosabb fejlesztési folyamatának köszönhetően az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás, vagyis a fenntartható fejlődés irányába is tettünk egy komoly lépést” – hangsúlyozta Potos János, a Wienerberger kereskedelemért és marketingért felelős igazgatósági tagja. Az innováció és a folyamatos termékfejlesztés egy ilyen, hagyományosnak mondható iparágban is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban a hőtechnikai előírások szigorodása miatt ugyanis egyre komolyabb hőszigetelési elvárásokat támasztottak a falazat és ezáltal a beépítendő téglákat gyártó vállalatok felé is. A vállalat szakemberei ezeket is szem előtt tartva, ezúttal olyan szimulációkat szerettek volna elvégeztetni, amelyek során a téglatest belső struktúráját vizsgálják.

Miért érdemes az új Porotherm X-therm téglát választani?
A gyártó a kutatókkal karöltve végül egy egészen új, „X” alakú bordaszerkezetet hozott létre, amelyen keresztül a hő hosszabb utat tesz meg, így javul a termék hőszigetelő képessége, és a hangszigetelés terén is komoly előrelépést értek el. Ráadásul egy erős, strapabíró, jól gyártható, a kivitelezés során a fizikai behatásoknak fokozottabban ellenálló tégla született. A méretpontosság ugyancsak növekedett. Ez végső soron azt eredményezi, hogy az építtető „kímélheti” a pénztárcáját, hiszen az építkezés összességét tekintve akár kevesebb falazó- és vakolóhabarcsot kell felhasználnia, amely komoly megtakarítást jelenthet. A közös munka olyan eredményeket hozott, amely tovább erősítette a Wienerberger innováció iránti elköteleződését és a vállalat szakemberei már jelezték, hogy a fejlesztési munkákban a jövőben is szorosan szeretnének együtt dolgozni a BME kutatóival.

A termékről további információ a gyártó honlapján, ide kattintva érhető el.

Forrás: Wienerberger Zrt.