A kerámia tetőcserepet csak akkor cseréljük, ha meguntuk – A kerámia tető tartósságának négy oka

Téglaházak Magazin

2018.03.08.

A kerámia tetőcserép több ezer éves építőanyag, tartósságát évezredes leletek bizonyítják. Napjaink kerámia tetőinek tartósságáról többek között a mai gyártás csúcstechnológiája gondoskodik. Ez azonban csupán egy a négy ok közül.

tartossag-4

kép 1 / 6

Ne károsítsák az időjárás hatásai, ne szennyeződjön el, ne támadhassa meg gomba és más élősködő, és persze sokáig olyan színű legyen, mint amikor beépíttettük. Jogos elvárások egy minőségi tetőfedő anyaggal szemben.

tartossag-5

kép 1 / 6

Egy tetőfedő anyag tartósságát sokszor felületének tartóssága és színének állandósága alapján ítéljük meg, ami a kerámiának más, tetőfedésre használt anyagokkal szemben behozhatatlan előnyt biztosít. Egy minőségi kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép és változatlan minőségű marad, hasznos élettartama akár 100 év is lehet. Erről többek között a kerámia tetőcserép alapanyaga, az agyag kiváló minősége, valamint a gyártás során a felületébe égő természetes anyag, az engób, azaz földfesték gondoskodik. A kerámia tető tartósságának első oka az alapanyaga, amely ma is több ezer éves recept alapján készül.

A kerámia tetőcserép alapanyaga és a gyártás alapvető módszere évezredek óta adott, de a technológia, amellyel a kiváló minőségű agyagból tartós tetőfedő anyag készül, jelentősen megváltozott. A fejlesztések eredményeképpen a korszerű gyárak ma már környezetkímélő módszereket alkalmaznak, például alacsony légszennyezőanyag-mennyiséget kibocsátó égőket használnak, valamint újrahasznosítják az égetéskor keletkezett hulladék hőt. A nagynyomású préselés technológiájának köszönhető a cserép anyagának tömörsége és homogenitása, amely alacsony vízfelvételt eredményez, így a cserép a fagy hatásainak jobban ellenáll. Nem mellékes körülmény, hogy a felületi homogenitás a cserép elszennyeződését, idő előtti öregedését is megakadályozza. A technológia nem csak a tényleges gyártás folyamatára terjed ki: az elkészülő cserepek állandó minőségéről a rendszeres ellenőrzések, kísérletek és vizsgálatok, valamint a minőségbiztosítás gondoskodik. A kerámia tető tartósságának második oka a gyártástechnológia, amely nem csak tartóssá, de környezetkímélővé is teszi a kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülő kerámia tetőcserepet.

Az alapanyagon és gyártástechnológián túl a tartósságot, az ácsszerkezet védelmét az ipari formatervezés eredményeképpen kialakult cserépforma és a kiegészítő elemek sora is biztosítja. Ezek jelentősen hozzájárulnak a tetőszerkezet védelméhez a ma már nem ritka szélsőséges időjárási körülmények között, és védelmet nyújtanak a biológiai hatások ellen is. Kevesebb vágás, szép és vízbiztos tetőszélek, hófogás, az alszerkezet vizesedését akadályozó átszellőzés, vagy a tető legérzékenyebb pontja, a tetőáttörések kialakítása – ezek azok a részletek, amelyek korrekt műszaki megoldása felelős a hosszú távon tartós tetőért. A kerámia tető tartósságának harmadik oka a formatervezett cserepek és kiegészítők választéka, ami a tetőt nem csak széppé, de műszakilag korrektté, így a külső behatásokkal szemben ellenállóvá is teszi.

A minden gyártónál minden típushoz rendelkezésre álló kiegészítő elemek a hozzáértő tetőfedő munkáját is megkönnyítik, és alapvetően járulnak hozzá a tető hosszú élettartamához. A mai elemválasztékkal a tető elkészítése akár egy kirakós játékhoz is hasonlítható. A képzett tetőfedő kezében a cserepek és a különböző kiegészítők gyorsan állnak össze, és teszik vízbiztossá a tetőáttöréseket, gondoskodnak az átszellőzésről, a tető biztonságáról, vagy varázsolják széppé a sorok végét. A kerámia tető tartósságát biztosító negyedik tényező a hozzáértő, képzett tetőfedő és a helyes, szakszerű tetőfedés.

A tartósság kulcsa tehát az alapanyagban, a gyártás technológiájában, valamint az ipari formatervezett cserepekben és kiegészítő elemekben együtt keresendő. A kiváló termékek pedig egy képzett tetőfedő kezében válnak szép és hosszútávon tartós kerámia tetővé.

 

Rajki Diána