A magyar építészet napja – Kós Károly születésnapja

Hírek

2023.12.18.

Kós Károly építész, polihisztor életműve előtt tisztelegve az Országgyűlés december 16-át a magyar építészet napjává nyilvánította. Az idei évtől ezen a napon adják át az állami építészeti díjakat, és az új, Kós Károly-díjat is mint a szakma legnagyobb elismerését.

140 éve született Kós Károly, a magyar szecesszió kiemelkedő művésze. A 94 évet megélt polihisztor gazdag életművet hagyott az utókorra. Főként építészként ismert, de íróként is maradandót alkotott, mindezek mellett grafikus, könyvtervező, tanár és politikus, sőt még néprajzkutató is volt. 

Óbudai református parókia

kép 1 / 5

Óbudai református parókia

1907-ben, a budapesti Műegyetem építész szakán végzett, ösztöndíjasként Székelyföld, Torockó és Kalotaszeg építészetét és néprajzát tanulmányozta. A szecesszió mint a kor vezető stílusirányzata, valamint az erdélyi népi építészet és díszítőművészet óriási hatással voltak sajátos hangjának megtalálásában. Önálló építészeti irodát nyitott, első munkái között szerepelt – más tervezőkkel közösen – az óbudai református parókia, a zebegényi katolikus templom és a legtöbb állatkerti pavilon tervezése.

1910-ben a kalotaszegi Sztánán felépítette Varjúvárnak nevezett nyaralóját, későbbi lakóházát és megtervezte Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumot. 1912-ben már javában épült az európai kertvárosmozgalom legismertebb magyarországi példája, a Wekerletelep, amikor meghívták, hogy vegyen részt a főtér megvalósítására kiírt tervpályázaton. Ebben az időben Sztánán élt, de vonatra szállt, és a hosszú úton felskiccelte az elképzelését. Budapesten látta, hogy a többi meghívott építész kész tervekkel érkezett, miközben az ő vázlata a zsebében lapult. Előadói képessége és a felvázolt ötlete azonban olyannyira meggyőző volt, hogy a bírálóbizottság őt akarta megbízni a tér minden épületének megtervezésével. Kós Károly azonban azt javasolta, hogy rá és munkatársára, Zrumeczky Dezsőre bízzanak csupán két-két házat és a köztük lévő kapukat, a többi épületet pedig más építészek tervezzék, hogy izgalmasabb, változatosabb tér jöjjön létre. Így is lett, elkészült a főtér, amit máig csodálunk.

1916-ban megbízták az utolsó magyar király, IV. Károly koronázási ünnepségének előkészítésével. Györgyi Dénes építésszel a királyi vártól a Mátyás-templomig terjedő útvonal házait díszítették fel és megtervezték a koronázási dombot, amiért megkapták a Ferenc József-rend lovagkeresztjét.

A trianoni békediktátum után Romániához került Erdélyben folytatta munkáját, ahol főként íróként, újságíróként tevékenykedett. 1940-ben – az erdélyi magyarságért végzett munkájáért – Corvin-koszorúval tüntették ki.

1940-től a kolozsvári Mezőgazdasági Főiskolán mezőgazdasági építészetet tanított. 1945-től a Főiskola dékánja, majd 1953-ig tanára volt.

1997-ben posztumusz Magyar Örökség kitüntető címet, 2010-ben posztumusz Ybl Miklós-díjat kapott. Az Országgyűlés pedig idén december 16-át, Kós Károly születésének napját a magyar építészet napjává nyilvánította, ekkor adják át a róla elnevezett életműdíjat is.