A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség tájékoztatása a kerámia falazóelemek hazai piacával kapcsolatban az utóbbi hetekben felvetett problémákról

Tudomásunk szerint a keresletcsökkenés miatt volt gyártó, aki tavaly a III. és IV. negyedévben csökkentette vagy leállította a termelést, karbantartást végzett. 2020. IV. negyedévében már látszódott, hogy az időközben meghozott pozitív kormányzati intézkedések hatására megugrik a piac. A gyártók időben reagáltak a keresleti igények növekedésére (termelés növelése / újraindítása), de ez a téglagyártás sajátosságai miatt nem megy egyik pillanatról a másikra – emiatt az idei év elején érezhető volt némi pánikhangulat és elindultak a nagybevásárlások. Tudomásunk szerint a hazai téglagyártók (az importtal együtt) el tudják látni a jelenlegi fogyasztói igényeket, véleményünk szerint tehát téglából van elég a piacon.

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség tagjai nyitottak a párbeszédre, ami segíthet a jövőben egy kiszámíthatóbb, hosszú távon jobban tervezhető környezet kialakításában, így a gyártók majd jobban fel tudnak készülni az egyes intézkedések piaci hatásaira.

Az árak tekintetében a Szövetség nem rendelkezik teljeskörű adatokkal, de a nyilvánosan elérhető információk alapján úgy látjuk, hogy a 2021-es áremelkedés gyártói oldalról nem érte el a hivatalos infláció mértékét. Megjegyezzük viszont, hogy a végfelhasználói árat a kereskedők árpolitikája határozza meg, erre a gyártóknak azonban nincsen befolyásuk.

Budapest, 2021. augusztus 4.

Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség

 

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség (MATÉSZ) 1995 óta működő szakmai érdekképviseleti szervezet,
a hazai tégla- és kerámiacserép-gyártó és szolgáltató cégek szövetsége.
Célunk a hazai égetett kerámia építőanyaggyártás versenyképességének növelése,
hogy tagjaink az építtetők számára kellő mennyiségű és a legmagasabb igényeknek is megfelelő minőségű 
égetett kerámia építőanyagot biztosítsanak az építőipar, elsősorban a lakásépítés számára. 
Konstruktív párbeszédre törekszünk, arra, hogy megosszuk szakértelmünket
az építésgazdaság, lakáspolitika, építőanyagipar, 
klímaváltozás, energiaügy, fenntarthatóság,
körforgásos gazdaság, környezetvédelem, szabványosítás, illetve az innováció területein.