A Nap minden délután keresztet rajzol a téglakupolán

Téglaházak Magazin

2019.05.15.

Sajnos csak keveseknek adatik meg, pedig mindenkinek érdemes lenne ellátogatni Argentínába, a Cordoba tartomány keleti részén fekvő La Playosa-ba, a Nicolás Campodonico építész terve szerint 2012 és 2015 között megépített különleges kápolnához. Különösen naplemente idején, amikor a fizikailag két önálló elemként megjelenő vízszintes és függőleges oszlop árnyéka addig kúszik egymás felé, mígnem találkoznak, majd kiteljesedve szabályos keresztet formáznak az ívelt falon.

kozepulet-felsofokon-san-bernardo-1

kép 1 / 4

A San Bernardo kápolna az argentín pampákon, egy kicsi ligetben, néhány fa között emelkedik ki a végtelen síkságból, messze a lakott területektől. Az épület anyaghasználatát meghatározta a hely egyszerűsége: nincsenek közművek, nincsenek erdők, kövek vagy más építésre használható anyagok. Campodonico szerint itt a természet írja saját szabályait, hozzájuk kell csak alkalmazkodni. Ez az építész feladata, amit úgy értelmezett, hogy a hely természetes építőanyaga az itt megtalálható földből készült tégla. A helyszínen álló régi, százéves ház bontása után megmentett téglákat a kápolna építésekor újrahasznosították. Az anyaghasználat centiméterről centiméterre átgondolt: ugyanaz a tégla a falakon, a mennyezeten és a padlón különböző kötésmódban, egyedi mintázatokkal. A munka végrehajtását az ókori falazási technikák alkalmazása tette lehetővé.

kozepulet-felsofokon-san-bernardo-2

kép 1 / 4

A mindössze 92 négyzetméteres kápolna a nappálya irányába nyílik, külső homlokzatát sík felületek alkotják, ferde tetővel, de a belső tereket íves falak és kupola határolja. A „kint” és a „bent” érzése határozottan különválna, ha ezeket nem kapcsolná össze a kupola felnyitása. A kápolna talán legvarázslatosabb arcát augusztus 20-án, Szent Bernardnak, a hely védőszentjének napján nyújtja, amikor a kupolán keresztül beáramló napfény elárasztja a belső teret, és a lemenő Nap tengelye a kápolnáéval egybeesik.
A kápolna nemcsak vallási hely, hanem elmélyült meditációnak is szánt spirituális tér. Ehhez minden feltétel adott is, hiszen az atmoszférát, a hely szakralitását a természet, a szinte hallható csend és a Nap mozgásából fakadó változatos fényviszonyok határozzák meg. A hatalmas síkság nem szab határt a tekintetnek, a vörös téglák felülete és a belőlük formált ívek pedig különleges hangulatú belső teret teremtenek. Campodonico munkája olyan környezetet hozott létre, amely összeköti a természetet az istenkereséssel. Bár az árnyékok nap mint nap külön-külön járnak, végül találkoznak és újjáalakítják a keresztet.

A világ legkülönlegesebb és leginnovatívabb téglaépületeinek versenyén, a Wienerberger Brick Award-on, 2018-ban a zsűrit lenyűgözte a kis argentín kápolna, amely a „Közösségi terek megosztása” kategória különdíját nyerte el.

 

További információk: 
https://wienerberger-building-solutions.com/expertise/san-bernardo-chapel-argentina
http://nicolascampodonico.com

 

Vidóczi Árpád