A piaristák pincéjének másolata

Téglaházak Magazin

2021.04.15.

A dörgicsei Pántlika pincészet új központja beleolvad a környezetébe, az épület ötvözi az új igényeket a hagyománnyal. A borászat tulajdonosainak határozott kérésére játszott a tervező a téglával, a hordós érlelőteret pedig el sem tudták volna képzelni boltívek nélkül. Arra vágytak, hogy pincéjüknek megkapó hangulata legyen, még ha a költségeket tekintve nem is ez volt a legolcsóbb megoldás.

boreskeramia-dorgicse-1

kép 1 / 5

A Balaton-felvidék egyik ékszerdobozának számító Dörgicsén járunk. A kicsiny, mesebeli falut középkori templomromok, múlt századi házak, csönd és tiszta levegő jellemzi. A Dörgicsén áthaladó, Vászoly felé tartó út mentén, a település Fő utcáján található a Pántlika Pincészet, amelyet 1993-ban alapítottak. A vállalkozás ekkor még egy közel százéves, átalakított gazdasági épületben működött, ott kapott helyet az érlelő- és a tárolótér, a palackozó, a raktár, valamint az értékesítés is. A pincészet a szűkös tér miatt egyszerre csak kis mennyiséget tudott palackozni, hiszen nem volt hol tárolni az üvegbe zárt borokat.

Később átalakult a tulajdonosi szerkezet, és a borászati piac is jelentős, minőségi változáson ment keresztül. Egyértelművé vált: ha nem fejleszt a cég, mind nehezebb lesz a korábban kivívott pozíciókat tartani. Egy tapasztalt borász tanácsadó, Nemes Sándor és egy lelkes fiatal borász, Mlinkó István segítségével egyre szebb eredményeket ért el a pincészet. Könnyebben tudták értékesíteni a boraikat a piacon, és a borversenyeken is elismerést arattak: a csúcsbor kategóriában több előkelő helyezést értek el itthon és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Ekkor született meg a döntés egy korszerű pince kialakításáról, amire már nagy szüksége volt a növekvő borászatnak. – Itt élünk a faluban, azt szerettem volna, hogy a borászati üzem ne lógjon ki az utcaképből – emlékezik vissza a tervezési fázisra Dr. Töröcskei Zsuzsanna, a pincészet egyik tulajdonosa. – Szeretjük az itteni közösséget, ragaszkodunk a faluképhez, nem akartam egy gigantikus épülettel megtörni a település egységét, illetve elrontani a jó kapcsolatot – hangsúlyozza.

Az új, U-alakot formázó épület a régi gazdasági épület mellett áll. Tervezése 2007-ben indult, a kivitelezéssel 2011-ben végeztek, a pincészet Kriszt Irén építész tervei alapján valósult meg. Dr. Töröcskei Zsuzsanna választása azért esett a tervezőre, mert látta egy korábbi, óbudai munkáját, ahol elmondása szerint Kriszt Irén „szépen játszott” a téglával. A végeredmény láttán talán furcsának tűnik, de a tervezőnő ezt megelőzően soha nem dolgozott borászatoknak. Így, mielőtt hozzálátott volna a tervezéshez, szorgalmasan járta a honi pincészeteket, hogy tapasztalatokat gyűjtsön, és igyekezett jó példákat keresni az interneten külföldi vállalkozásoktól is.

A tulajdonosok kérése volt a tégla különleges alkalmazása, mindenképpen boltívekben gondolkodtak. Azt szerették volna, hogy a hordós érlelőtér egyedi hangulatú legyen, még ha nem is ez volt a legolcsóbb. A visszajelzéseket tekintve azonban ma már biztosak benne, hogy a bátor döntés meghozta gyümölcsét, hiszen sok érdeklődőt a pincészet honlapján is látható boltíves tér megtekintése vonz. (Az épület hordós érlelőterének előképe az Akali és Dörgicse között álló, korábban a piarista Kegyes Tanítórend által 1878-ban emelt és fenntartott Pántlika kastély volt, amelynek pincéjében tárolták a rend borát. Innen a borászat névválasztása. Boltívrendszerére jellemző, hogy közepén egy lovasszekér is meg tudott fordulni. Az államosítás után a kastély a helyi borászati gazdaságé lett, a rendszerváltoztatás után a Pántlika Pincészet tulajdonába került, de mivel felújítását nem tudták vállalni, megváltak tőle. Ma magánszemély birtokában áll.)

Az építkezéshez új téglát használtak fel, nem pedig bontott építőelemet, mint manapság sok más pincészet. Az igazat megvallva azonban nem is tudtak volna bontott téglával dolgozni, mert az igényelt pályázati forrás miatt erre nem volt lehetőség, a szigorú szabályok ugyanis előírják az új építőanyagok használatát.

A pince felépítése a borászati munkafolyamatot követi: a beérkező szőlő egy előtérbe kerül, ahol a szőlészeti berendezések találhatók. A tartályos érlelőtér, a palackozó, a raktár, majd a szociális helyiségek és irodák külön-külön blokkban követik egymást. Az épület alatt található a már említett boltíves hordós érlelő. A borászatba a legkorszerűbb technológiát építették be, az áru és a csomagolóanyag mozgatását teherlift segíti.

A pincészet célja a kulturált borfogyasztás terjesztése is, a kóstoltatás a borászatnak helyet adó korábbi épület emeleti részén kialakított Porta Étteremben zajlik. A vendégek nyáron a hatalmas, lugassal befuttatott teraszon foglalnak helyet, ahol a látványkonyha kínálatát is élvezik. A gasztronómiai program része a pincelátogatás is, ám oda legfeljebb egy pohár borral a kezükben sétálhatnak le a vendégek, mert étel nem kerülhet a hordós érlelőtérbe. Az egy-egy borfajta hordómintáit kóstoló szakmai csoportoknak természetesen a pincében zajlik a kóstolás.

Velkei Tamás