A tégla tiszteletre méltó építőanyag – Getto Tamás építész gondolatai

Téglaházak Magazin

2018.06.29.

A barlang természeti képződmény, tér, az ember első lakhelye, amelynek falait, mennyezetét, nyílásait a természet erői alakították, alakítják. Az építészeti tér mesterséges, falait, mennyezetét, nyílásait az ember alakítja, a szépség és hasznosság igényével. A téralakításhoz az embernek, az építésznek és építőnek anyagra, eszközre van szüksége. A plasztikus anyag, az agyag geometrikus modullá, téglává alakítható. A kiégetett agyag plaszticitását elveszíti, és megszilárdul, a kis kemény hasábokat a képlékeny habarcs összeragasztja. A habarcs is megszilárdul, és létrejön a fal. A téglából boltozással mennyezet is készíthető. A kis hasábból tehát teret hozhatunk létre, minden egyéb anyag és szerkezet nélkül.

korkep-getto-tamas-portre-2

A falban látszó téglák mintázata változatos. A téglafalak textúrája nemcsak a kötések szerkezeti logikáját közvetíti, hanem a felület szemet gyönyörködtető részletgazdagságát is biztosítja. A natúr téglafal az építészeti színesség eszköze is. Ez a színpaletta a természetes földszínek spektrumában marad, de a világos okkertől a sötét lilásbarnáig rendkívül változatos.

korkep-getto-tamas-portre-1

A tégla tiszteletre méltó építőanyag, amely az építészeti kifejezés eszköze is. Alkalmazása ezért komolyságot igényel. Előállítása költséges, energiaigényes is, ezért pazarlása, indokolatlan használata nem elegáns. A bontott tégla öncélú alkalmazása divat, amely az anyagot gyakran puszta dekorációvá silányítja.

Magyarország gazdag agyagtalajokban. A téglagyártás komoly potenciálja lehet a lokális értékekre támaszkodó ipari fejlesztésnek.

Getto Tamás
Ybl- és Breuer Marcel-díjas építész