Közös állásfoglalás: EU-források bevonása az energiahatékony és fenntartható építés számára

Állásfoglalások

2012.10.16.

Az Európai Bizottság és az egyes tagországok között megkezdődtek az érdemi egyeztetések a 2014-2020 közötti EU költségvetési időszak fejlesztési elképzeléseiről. A tagállamoknak meg kell határozniuk, hogy uniós forrásból milyen beavatkozásokat kívánnak támogatni, melyek a fő prioritások. A következő hónapok előkészítő munkája érdemben befolyásolja a magyar építésgazdaság jövőbeni helyzetét, lehetőségeit, ezért a Magyar Téglás Szövetség, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE), valamint a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) 2012. október 16-án „EU-források bevonása az energiahatékony és fenntartható építés számára: építőipari élénkítés érdemi költségvetési források nélkül a 2014-2020 közötti ciklusban” címmel közös állásfoglalást fogadott el. Az állásfoglalást különböző minisztériumok és egyéb illetékes szervezetek számára juttattuk el, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a hazai építésgazdaságot érintő célkitűzések, konkrét beavatkozások meghatározásához. Az állásfoglalással együtt a címzettek a TLE „Európának aktív lakáspolitikára van szüksége!” című, 2012 októberében megjelent kiadványát is megkapták. Az állásfoglaláshoz hamarosan további szervezetek is csatlakoztak: 2012. november 6-án készült el a dokumentum kiegészített változata.