Átadták a Tondach Tetőfedő Rangadó Pályázat díjait

Hírek

2024.04.11.

A minőségi tetőcserepeket gyártó vállalat 14 éve jutalmazza a legkiválóbb, Tondach kerámia tetőcseréppel fedett épületeket, tetőszerkezeteket és az azokat létrehozó szakembereket. Ebben az évben a Normafa Rendezvényházban került sor a Tondach Tetőfedő Rangadó Pályázat 2023-as fordulójának díjátadó ünnepségére. A szakmai zsűri a mezőnyből hat pályaművet emelt ki, amelyeket két témakörben, a húzott és a sajtolt cserép kategóriában értékelt, valamint négy különdíj is gazdára talált.

IMG_3396

kép 1 / 1

Húzott cserép kategória

1.helyezett: Nagy-Szeminárium műemléképület, Veszprém
Tetőfedők: Császár József (CDP Ács 2000 Bt.), Mester László (FAGYÖNGY-TETŐ Kft.)

A műemléki épületbe több, mint 30.000 db téglavörös félköríves vágású, hódfarkú tetőcserepet építettek be. Az ökörszem-ablakok kivitelezésénél a szakemberek a cserepezés folytonosságára törekedtek. Bár a felújítás a műemlékvédelmi előírások szerint és a hagyományok szem előtt tartása mellett készült, mégis kerültek bele modern, korszerű elemek is, ilyenek a tetőbevilágítók, melyek az épület egyes szakaszán a gerincvonal mentén lettek beépítve. A felépítmények körüli bádogozás a tetőcserép színével harmonizálva réz színű, ezzel is hozzájárulva a Veszprémi Vár egyik történelmi műemlékének méltó megőrzéséhez. 

2. helyezett: Kék Festőház műemléképület, Esztergom
Tetőfedő: Dániel Gábor

A műemléki oltalom alatt álló épület felújításon és bővítésen esett át, megtartva eredeti utcai homlokzatát. Tetőszerkezetére tradicionális téglavörös szegmensvágású hódfarkú kettős fedés készült. A felújított műemlék jól harmonizál a környezetében található épületekkel. Az óriási tetőfelületre nagyságrendileg 23.000 db cserép került fel. 

3. helyezett: Új építésű vendégfogadó épület, Monor
Tetőfedő: Kalocsa Imre

Az épületet befogadó monori pincefalu a világörökség részét képezi. A korábbi szalagcserépfedést téglavörös Tondach egyenesvágású tetőcserép váltotta ki a felújítás során. Így az épület harmonikus egyensúlyban maradt a környezetével, hangulatosan illeszkedik a szőlőtőkék közé. Az épületszerkezeti részletek magas hozzáértéssel készültek, a bádogozás színvilágát a cserepezéshez illesztették, akárcsak a faelemek pácolását.

Sajtolt cserép kategória

1. helyezett: Családi ház felújítása, Érd
Tetőfedő: Zakariás András (Zakariácsok Kft.)

A megrendelő egy korábbi kivitelezés javításához kért szakértői segítséget, melyet Zakariás András Tondach Tetőmester és csapata végzett el kiváló eredménnyel. A meglévő héjazatot tetőszerkezetig kellett visszabontaniuk. A bontás után megerősítették és faanyagvédelemmel időtállóvá tették a szerkezetet. Emellett a szigetelés hatékonysága érdekében gondosan kialakított pára- és légzáró fóliarendszert is készítettek a szakemberek. A tetőcserép méreteihez igazították a dobozolt tetőkinyúlást és a speciális oromszerkezetet is. A manzárdtető törésénél újabb beszellőzést biztosítottak, a tetőablakoknál és tetőáttöréseknél is nagy figyelmet fordítottak a megfelelő szélzárás kialakítására.

Megosztott 2. helyezett: Felújítás, Gárdony
Tetőfedő:  Vida Krisztián (Vida-Tető Bt.)

A tetőfelújításnál a régi tetőzsindelyt cserélték le korszerű és modern megjelenésű kerámia tetőcserépre. A tető teljes területét a cserép méreteihez igazodva szerkesztették meg, az elemek vágására így csak kis mennyiségben volt szükség. A kivitelezés során diagonális hófogórendszert és a tetőteraszok felett fekvőereszt alakítottak ki a szakemberek.  A fekvőeresz-csatornában összegyűjtött esővizet egy cserépszélességi bádogozáson keresztül vezetik le gondosan a tető síkján. 

Megosztott 2. helyezett: Új építésű családi ház, Agárd
Tetőfedő: Vida Krisztián (Vida-Tető Bt.)

A kettes számú díjazott projekt egy újépítésű családi ház, melynek tetőszerkezetéhez modern megjelenésű kerámia tetőcserepet választottak, divatos antracit színben. A tetőszerkezet faelemeinek pácolása és az egyszerű, letisztult szürke színek teljes harmóniában állnak egymással. A tetőrétegrend átszellőztetését a legkorszerűbb kiegészítők alkalmazásával oldották meg. A kivitelezés legkritikusabb pontját a tetőfelépítményes ablak megoldása jelentette, melyet a tetőfedő csapat nagy szakértelemmel és kiváló termékek beépítésével sikeresen valósított meg.

A Rangadó pályázat történelmében először fordult elő, hogy a szakmai zsűri az anonim pályázatok közül megosztott helyezést adott ugyanannak a tetőfedőnek – két különböző pályázati munkájáért. Ez is jól mutatja a tetőfedő és szakmai csapata kiváló teljesítményét, melyhez szeretettel gratulálunk!

Különdíjasok

Kreatív megoldások különdíj: Családi ház, Balmazújváros
Tetőfedő: Hegedüs Imre

A betonkoszorúval megerősített Porotherm téglafalszerkezetre fafödém került, majd kétállószékes fedélszéket építettek. A tető rétegrendjének kialakítása a mai kor energetikai előírásainak megfelelően került kivitelezésre. A páraáteresztést és átszellőzést modern építőanyagok használatával valósították meg. A sztenderd hajlásszögnél alacsonyabb tetőhajlás mediterrán jelleget kölcsönöz a háznak, mellyel a felhasznált anyagok színvilága tökéletes összhangban van. 

A projekt elnyerte az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége különdíját és az ÉMSZ különdíját is.

Felújítás különdíj: Családi ház, Esztergom
Tetőfedő: Dániel Gábor

A korábbi tetőszintet – a tetőszerkezettel együtt – elbontották. A fedett terasz fölötti fagerendázatot felújították, egyes elemeit megtartva új szerkezeti elemekkel egészítették ki. A fedéshez használt rézbarna kerámiacserép belesimul a környezetébe. Az alátéthéjazat a rendszerhez illő fóliával és szegtömítővel ellátott, úgynevezett “ellenstaflizással” készült. A hajlatvápákat süllyesztett kivitelben kerültek készítették el.  

Tetőépítők Egyesülete különdíj: Pince tetőszerkezet, Tokod
Tetőfedő: Hegyi Sándor, Hegyi és Fia Tető Kft.

A hagyományőrzés jellegzetességeit mutatja a szelemenvégek megmunkálásának, faragásának minősége. A teljesen új látszó tetőszerkezeten korszerű téglavörös színű ívesvágású tetőcserépfedés található. A kivitelezés során a megrendelői igényeknek megfelelően a tetőfedő szakemberek törekedtek minél kevesebb bádogozási munkával dolgozni és a tetősík oldalakat szegőcserepekkel zárni. Az épület – hagyományőrző jellege miatt – belesimul a tájba, annak szerves részét képezi. 

Tondach Wewolt napelemes cserép pilot különdíj: Új építésű családi ház, Csömör
Tetőfedő: Csibi László, Trabem Kft.

A díjazott projekt egy csömöri családi ház, melyen első ízben alkalmazták a Tondach Wevolt X-tile napelemes rendszert. A tető 250 m2 fekete tetőcserép alkalmazásával épült meg.

Az idei díjazott tetőkről és az átadó eseményről bővebben itt olvashatnak.

Forrás: Wienerberger zRt.