Átadták az ÉMSZ ÉV TETŐJE Nívódíjakat

Hírek

2021.07.15.

Július 3-án átadták az ÉV TETŐJE Nívódíj Pályázat 2020. és 2021. évek sikeres pályázóinak az elismeréseket a váci Camelot Club Hotelben. Az ünnepélyes eseményt online formában is nyomon követhették az érdeklődők.

A pályázat csaknem 30 évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy a szakmabeliek lehetőséget kapjanak legújabb, minőségi munkáik bemutatására, továbbá, hogy a minőségi és szép tetőknek legyen egy komoly nyilvánosságot adó rendezvénye. A 2021. évi pályázatra az 57 beérkezett pályamunkából összesen 27-et tartott elismerésre méltónak a zsűri: 7 Nívódíjat, 8 Kategóriadíjat, 3 Különdíjat adtak át, valamint Aranyceruza Vándordíjjal jutalmazták a legjobbnak ítélt szaktervezőt, Elismerő Oklevelet 9-en vehettek át.

A Magastető szekció 2021. évi nívódíját, és ezzel együtt az Aranykalapács vándordíjat Tóth Árpád kapta a buzsáki faluház tetőfelújításáért. A munkálatok során a Makovecz Imre építész irodája által tervezett organikus épület tetőfelújítására és energetikai korszerűsítésére került sor. A zsűri az értékeléskor kiemelte, hogy a hófehér falak és a rézvörös színű, engóbozott felületű Creaton hódfarkú cserépfedés harmonikus egységet képeznek. Az 1540 m2 felületű tető komoly szakmai kihívás elé állította a tetőfedőt. A kivitelezés során a rendszer valamennyi lényeges elemét felhasználták. Az új tetőfedés megkoronázza a különleges megjelenésű faluházat, amire a megrendelő és a kivitelező is méltán büszke lehet.

A Magastető szekció Agyagcserép egyszeres fedés kategóriában Becséri János munkáját kategóriadíjjal jutalmazták. A nagyméretű, földszintes abai családi házat többszörösen összetett nyeregtető fedi. A kereszt alaprajzú fő tömegbe két kisebb tető csatlakozik, így összesen 8 vápa alakult ki. A két állószékes tetőszerkezet látszó famunkái szépen megmunkáltak. A tetőidom geometriája precíz, gondos munkát mutat. A tetőfedés Creaton Róna szegmens vágású cseréppel készült. A rendszer szinte valamennyi elemét használták, többek között szegélycserepet, fél-, szellőző- és kúpcserepet, Creaton Duo tetőfóliát. Teljes felületű hófogás, a fedés alatti légrés gondos átszellőztetése jellemzi a munkát. Az oromfalak fémlemez szegélyezése és lefedése igényes bádogos munkával készült.

A Magastető szekció Agyagcserép egyszeres fedés kategória Elismerő Oklevelét a Holena Kft. kapta egy kistarcsai családi ház fedéséért. A passzívház minősítésű, új építésű, igényes családi ház 20 fokos hajlásszögű, összetett, kontyolt nyeregidomú tetőszerkezetű. A CNC szabású ácsszerkezetet a pályázó maga tervezte és építette össze. A Creaton Quattro alátéthéjazat teljes felületű deszka aljzatra került, a fedés a Creaton Domino Nuance cseréppel készült, felhasználva a rendszerhez tartozó elemeket.

A 2020. évi díjazottakról itt, a 2021. évi pályázatról  ide kattintva érhető el további információ az ÉMSZ honlapján.

Forrás: ÉMSZ