Azbeszt helyett kerámia cserepet a tetőre!

Hírek

2023.08.01.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdette a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatát, amire 2023. július 14-től augusztus 4-ig lehet jelentkezni.

2023-06-01-hullampala

kép 1 / 1

Magyarországon a korábban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet egészségkárosító hatása miatt, 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban, és az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést. Az először 2022-ben meghirdetett azbesztmentesítési pályázat keretében közel 1500 lakossági ügyféltől szállítottak el ingyenesen építőanyag hulladékot.
Az idei évben elnyerhető egyszeri támogatás ingatlanonként maximum 400 m2 mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadására vonatkozik. Kizárólag a hulladékjegyzék szerinti 17 06 05 azonosító kódú, „azbesztet tartalmazó építőanyag” adható le, amely általában tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz- vagy szennyvízcsövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

A felújítás során eltávolított, azbesztet tartalmazó sík- vagy hullámpalatető helyett érdemes olyan tetőfedést választani, amely hosszú távon kínál esztétikus és egészséges megoldást.
A kerámia tetőcserép használata nagy múltra tekint vissza. Alapanyaga a kb. 1000 °C-on kiégetett agyag, amelyhez a gyártás során más adalékanyagot nem adnak hozzá. Még a színezéshez használt engób és üvegmáz anyaga is egy folyós állagú agyagiszap. Ez a homogén szerkezetű, természetes anyag ellenáll a káros környezeti hatásoknak és a nagyon magas hőmérsékletnek is; sem kémiai, sem fizikai szerkezetét nem károsítja a tűz, és képes megakadályozni annak továbbterjedését is. A kerámia tetőcseréppel fedett ház nem csak biztonságos, de egészségünkre is jótékony hatással van. Porózus szerkezetének köszönhetően a tető lélegzik, a pára és a nedvesség nem reked a beltérben, így kisebb a valószínűsége az egészségre káros penész kialakulásának. Jó hőszigetelő képességének köszönhetően pedig a tető nyáron lassan melegszik fel, télen pedig lassan hűl le.

A Wienerberger zRt. nemrég készült kutatása szerint a megrendelők a kerámia tetőcserepet választanák leggyakrabban a kínált lehetőségek közül. Ez nem meglepő, hiszen azon kívül, hogy a legtartósabb megoldás a tetőn, minden elképzelésre tud megfelelő választ adni. A tetőfedéshez használt anyagok közül a legnagyobb választékot színben, formában, felületben és méretben egyértelműen a kerámia cserepek között találjuk. Legyen modern, régi típusú vagy műemlék jellegű házunk, az óriási kínálatból biztosan megtaláljuk a stílusban hozzá illőt.

TM-2014-tartossag-szakember-ok4-tondach-plakat_bal-MEGJELENT

kép 1 / 1

Az égetett kerámia az évszázadok alatt már bizonyított. Használjuk ki az azbesztmentesítési pályázat által kínált ingyenes elszállítási lehetőséget, és válasszunk minőségi, tartós és egészséges megoldást a fejünk fölé!