Balatoni programok, ha már unjuk a strandolást

Hírek

2024.07.10.

Ha nyár, akkor Balaton. Nyakunkba vettük a tópartot és találtunk pár kihagyhatatlan látnivalót és néhány rejtett gyöngyszemet is, ahova érdemes ellátogatni a pihenés alatt. 

1.KEP-Tegularium

kép 1 / 1

1. TEGULÁRIUM – Veszprém

Veszprém, nagy történelmi múlttal és igen sok látnivalóval rendelkező város, de csak kevesen tudják, hogy a Dubniczay-palota pincerendszerében, valamint az ezzel egybenyitott, 16. századi ágyúbástyarészben található a Tegularium, más néven téglagyűjtemény.  A kellemesen hűvös múzeumban megismerhetjük a római kortól napjainkig fellelt karcolt, kézírásos, pecsétes, bélyeges téglák rejtélyes történetét.

2.KEP-Bugaszegi-Teglagaleria

kép 1 / 1

2. Bugaszegi Téglagaléria és Tanya-Balatonboglár

Már az oda vezető út is kalandos! Balatonboglárról Fonyód felé haladva, az autópálya felett áthajtva, majd azonnal jobbra fordulva, a faragott irányjelzőt követve, a murvás úton döcögve egyszer csak szemünk elé tárul Csere Jani bácsi birodalma. A Bugaszeg Köztársaság egy igazán különleges hely. Az alapító sajátkezű munkájával, régi téglákból épített várkastély-jellegű építménye igazi kuriózum. A háromhektáros területen történelmi emlékpark, jurta sátor, harangtorony, kemence és a mindig termő Gecsemáni-kert található. Emellett lovak, juhok, nyulak, tyúkok, kacsák… Valóságos gyermekparadicsom! Jani bácsi vezetése pedig felér egy stand-up comedy műsorral. 

3.KEP-Szent-Donat-Pince-foto_Szabo-Miklos

kép 1 / 1

3. Szent Donát Ökológiai Borbirtok – Csopak

A Szent Donát a Balaton-felvidék egyik legelismertebb borászata. Borai nemcsak kiemelkedő hazai éttermekben, de több tétellel már külföldi Michelin-csillagos éttermek kínálatában is megtalálhatóak. A teljes birtokon regisztrált ökológiai gazdálkodást folytatnak, a pincében minimális beavatkozás mellett készítik boraikat. Védjegyünk a rövid héjontartás, a gravitációs ülepítés és a szűretlen palackozás. A családi borászat tematikus kóstolókat tart egész nyáron.  Látogatható téglapincéjénél talán csak az előtte kialakított borterasz fantasztikusabb, a lenyűgöző balatoni panorámával. Abszolút nyári kedvenc!

4.KEP-Konyari-pince

kép 1 / 1

4. Konyári Pincészet– Balatonlelle

A Dél-Balaton talán leghíresebb borászatát jól eldugták a kíváncsi szemek elől: a balatonlellei Kishegy egyik völgyébe rejtett birtokot azonban érdemes felkeresni. A Konyári Pince modern épületét egy „titkos” hangulatú, mediterrán liget veszi körül, közepén egy paddal, ahová leülve az édenkertben érezhetjük magunkat. A birtok egyik ékköve az 1757-ben, Báró Majthényi György által építtetett, gyönyörű téglaboltozatú pince, ahol barrique hordókban érnek a különlegesebb Konyári borok.

5.KEP-Szt-Laszlo-Emlekhely

kép 1 / 1

5. Szent László Nemzeti Emlékhely – Somogyvár 

A Balaton déli partján nyaralók talán nem is tudják, milyen klassz hely rejtőzik a Somogyi-dombság lankái közt. Magyarország egykori legnagyobb monostorának romjai, valamint a körülötte létrehozott modern látogatóközpont várja az érdeklődőket és az erre tévedő kirándulókat. Szent László király 1091-ben alapította a somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen, melyet több mint négy évszázadon keresztül lakták a szerzetesek és látogatták a zarándokok. A területen található komplexum három részből áll: egy föld alatti kiállítótér- és fogadóközpontból, a kolostorrom területéből (kilátóval) és a kettőt összekötő erdei sétaútból. 

6.KEP-keszthely-festetics-kastely

kép 1 / 1

6. Keszthelyi Festetics kastély

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik legnagyobb és legkedveltebb kastélykomplexuma, mely 5 épületben, 6 állandó kiállítással várja a látogatókat. Az ország talán legépebben hagyott eredeti belső tereivel, berendezési tárgyaival rendelkező kastély 200 éven keresztül a Festetics család otthona volt, most pedig egész napos programot kínál a családoknak, ahol a vadászati kiállítást, történelmi modellvasút-kiállítást sőt, a pálmaházat és madárparkot is bejárhatjuk! Ha a gyerekek nagyon elfáradnának, a történeti játszóházba akár kisvasúttal is mehetnek. 

7.KEP-Kilato

kép 1 / 1

7. Lőtértorony-kilátó – Nagyvázsony

A 2021-ben felújított és kilátóvá alakított, téglából készült toronyból teljes egészében beláthatjuk a Veszprém-Nagyvázsonyi-medencét. A kilátó eredete rejtélyes, az építését hivatalosan nem dokumentálták. Mindössze annyi biztos, hogy katonai céllal létesült. A helyi legenda szerint a német hadsereg húzta fel a II. világháború alatt, ez azonban kétséges, mert valószínűleg már az 1930-as évek végén irányítótoronynak használták, amikor itt alakították ki a tapolcai bombázóezred szükségrepterét – ezt látszik alátámasztani egy, az 1938-as évszámot tartalmazó bevésés is a téglafalon. A kilátó és a pihenőhely egész évben, folyamatosan nyitva áll, és bárki számára szabadon látogatható.