Szellőzzön az a tető!

Téglaházak Magazin

2018.02.05.

A padlásterek vízhatlanságának biztosítása érdekében ma már szinte valamennyi tetőre kerül tetőfólia, más néven alátéthéjazat. Korunk szakmai igényessége ezt már megköveteli, legyen szó akár beépített, akár beépítetlen tetőtérről. Az alátéthéjazat beépítése azonban olyan feladatokat is maga után von, amelyekkel korábban nem kellett számolni. Miről is van szó? Nem másról, mint hogy az épületek használata során keletkezett és a tetőrétegekbe került nedvesség épületből való távozását meg kell oldani. Erre mind a tervezés, mind a kivitelezés során oda kell figyelni.

epitsunk-szellozes-1

kép 1 / 5

Ha hosszú évtizedekig változatlan minőségű tetőszerkezet kialakítására törekszünk, a tetőszerkezet szakszerű átszellőztetésére, az egyes rétegeken áthaladó nedvesség kivezetésére nagy hangsúlyt szükséges fektetni. Amennyiben ez nem történik meg, és a nedvesség tartósan a tetőrétegekben marad, akkor a tető rövid időn belül tönkremehet: a nedves közegben a faszerkezetek károsodnak (korhadás, penészedés), elveszítik teherhordó képességüket, és a belső felületeken is beázás jelentkezhet. A szerkezetben maradó nedvesség eláztathatja a hőszigetelést is, ezáltal annak csökken a hőszigetelő képessége.

epitsunk-szellozes-2

kép 1 / 5

A tető szellőztetése nem csak a nedvesség elvezetése miatt fontos. Nyáron a cserép alatt forró levegő van, ezt is el kell vezetni a tetőfólia és a cserép közül. Ha a meleg levegőt kivezetjük, akkor a tetőfólia és az alatta beépített hőszigetelés már alacsonyabb hőmérsékletű levegővel érintkezik, így kisebb hőfokkülönbséget kell a hőszigetelésnek áthidalnia – az épület így kevesebb hőterhelést kap a beépített tetőtéren keresztül, emiatt kevesebb energiát kell az épület hűtésére fordítani.

A tetőrétegek szellőztetésének legfontosabb alapelve, hogy a be- és kilépő levegő áramlását irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű légrések kialakításával kell biztosítani. Ez egyrészt az eresznél a beszellőzés lehetőségének kialakításával, másrészt a gerincek és élek mentén elhelyezett, a kiszellőzéshez szükséges tartozékelemek beépítésével történik. A megfelelő be- és kiszellőzés biztosításával az egyes szarufaközök úgy működnek, akár egy kéményszerkezet, amelyben a légmozgás a gravitáció segítségével megy végbe.

 

Beszellőzés
Az eresznél a levegő bejutásához a megfelelő keresztmetszetű ellenléccel szükséges kialakítani a szabványi előírás szerinti beszellőzési szerkezetet. A méretezésnél szem előtt kell tartani, hogy a beszellőzés szabad keresztmetszete az egyes szarufaközre vonatkozó tetőfelület min. 0,2 százaléka, azaz min. 200 cm²/eresz fm legyen. A szabad keresztmetszet méretezésénél figyelembe kell venni a beépítésre kerülő rovar- és madár-védőháló keresztmetszet-csökkentő tényezőjét is, ami (a termék tulajdonságaitól függően) a beszellőző keresztmetszetet mintegy 30-50 százalékkal csökkenti. A beszellőző nyílásméret a különböző kialakítású eresz szellőzőelemek beépítésével növelhető.

 

Kiszellőzés
A gerincek és élek mentén a szakszerűen elhelyezett tartozékelemek biztosítják a megfelelő kiszellőzést. A kiszellőzés jellemzően kerámia szellőzőcserepek beépítésével történik: ezekből szarufaközönként min. 1 db elhelyezése ajánlott, beépítésük továbbá a gerincélek mentén, az él vonalát követve is szükséges. A szabványi előírás szerint a kiszellőzési keresztmetszet az egyes szarufaközre vonatkozó tetőfelület min. 0,05 százaléka, azaz min. 50 cm²/eresz fm.

A kerámiacserép-gyártók termékprogramjában a tetőszellőzésre több megoldás is rendelkezésre áll, amelyek kiválasztásában a tanácsadó kollégák személyesen is segítenek.
A tető kivitelezéséhez minden esetben szakember segítségét szükséges igénybe venni, ha azt szeretnénk, hogy a tetőnk olyan tartós legyen, mint amit a beépített alapanyagok élettartama lehetővé tesz. A kerámia tetőcserepek és a gyártók által kínált tetőkiegészítők szakszerű beépítésével a tető több generáción át, akár 100 évig biztos védelmet nyújt.

 

Ferenczy András szaktanácsadó, CREATON South-East Europe Kft.
Hives Zsolt projekt szaktanácsadó, TONDACH Magyarország Zrt.