Nyomtatás
2018 12 04

Stíluskavalkád

Penthouse – szabadság a város felett

Tágas, elegáns belső terek, hatalmas terasz, gyönyörű panoráma, szabadság a város felett – ez a penthouse. Az épületek legfelső szintjén található luxuskategóriás, hatalmas, nem ritkán körpanorámás, teraszos lakásokat többnyire a 30-40-es éveikben járó, független, jól szituált vállalkozók keresik, akik számára fontos, hogy a központban, nívós környezetben éljenek, és akik a lakásukat társasági események helyszíneként, valamint reprezentációs célokra is gyakran használják. 

 

stiluskavalkad-penthouse

 

A penthouse-ok az épületek tetején találhatók, több száz négyzetméter belső térrel, gyakran egybefüggő, hatalmas, panorámás terasszal csábítanak. Az ilyen lakások szerves része a lift, amely csak a tulajdonost röpíti – saját kulccsal – egészen az előszobába. A legtöbb penthouse lakással természetesen a kategória szülőhazájában, az Egyesült Államokban találkozhatunk, az első luxus penthouse-t 1925-ben New Yorkban alakították ki.

Porlepte padlástér
Magyarországon a hagyományos építészet korábban nem használta ki a tetőterek kínálta lehetőséget, a padlástérről sokáig a porlepte gerendák, pókhálós sötét terek, vagy éppen a lakók által felcipelt lim-lom jutott eszünkbe. Mára ez a helyzet megváltozott. A befektetők – felismerve a lehetőséget, és ahol a környezet ezt megengedi – az új épületek felső szintjét úgy alakítják ki, hogy ott két-három nagyméretű, panorámás lakás a legkifinomultabb igényeknek is megfeleljen, s amelyek mind árban, mind minőségben jelentősen felülmúlják a projekt többi lakását. Míg a padlástéri lakás – ahol régebben többnyire a szűkösebb pénztárcájú vagy éppen művészemberek laktak – olcsóbb lakhatási lehetőségnek számított, addig mára gyökeresen megváltozott a helyzet: a belsőépítészek, lakberendezők számára is kihívást jelentő tágas terek az épületek legdrágábban értékesíthető területei lettek. A kilátás, amit egy jó adottságú, a városi panorámát kihasználó tetőtéri helyiség nyújt, szinte megfizethetetlen.
 
Panorámás tetőterek
Kevesen laknak, lakhatnak olyan nagy alapterületű, fantasztikus panorámájú, különleges kivitelű és berendezésű lakásokban, mint amilyet a penthouse kínál. Aki szeret a város felett élni, és megengedheti magának, könnyed, nagyvonalú eleganciával rendezheti be otthonát. A teraszt beültethetik növényekkel, komoly bútorokat helyezhetnek ki, ahol tavasztól őszig kellemes környezetben tölthető el a szabadidő. Budapesten kevés olyan társasház található, amelyek tetőtereit eleve penthouse lakásnak építették. Például a Rózsadomb déli lejtőjén ráakadhatunk ilyen ingatlanokra éppúgy, mint a pesti oldalon, ahol a Bauhaus stílusú polgári otthonokat a Duna közelsége, a Margit-sziget és a budai hegyek látványa, lent pedig a város nyüzsgése teszik exkluzívvá.
 
Megfizetett luxus
Drágák a tetőtéri lakások a világ mindenrészén. Bár a nagy, 150-200 négyzetméter alapterületű otthonok és a hasonló méretű teraszok kialakítása a beépíthetőség rovására megy, a fejlesztők rámozdultak a tetőtérre: extra minőségben építik a penthouse-okat a tágasságra, panorámára vágyóknak, különleges felszereltséggel. Egy-egy ilyen, több százmillióba kerülő, belsőépítész és lakberendező által megálmodott otthonhoz már saját kulccsal működő lift visz, egyedi konyhabútor, gépészet, szaniter, jakuzzi, szauna, programozott fűtés-hűtés, és még ezer csoda tartozik, s a házat portaszolgálat, biztonsági kamerák védik.
 
Kreatívan, színesen
Az extravagancia fokozható, ha a penthouse lakások fölött a tetőt nem a megszokott színű cseréppel fedik. Kapható ma már számtalan árnyalatú – pl. kék, piros, fekete, zöld, rézbarna, antikolt – cserép. A gyártók különféle eljárással színezett cserepeiket egyebek mellett azzal ajánlják, hogy azok öntisztulnak, nem fakulnak meg, sőt, van, amelyik akár több száz évig is bírja az időjárás szeszélyeit.
 
Horváth Magdolna

Blog archivum