Bortemplom félmillió téglából

Téglaházak Magazin

2018.09.11.

Leesik a vendégek álla a csodálkozástól, amikor belépnek a pincébe – érzékelteti a látványt Bodri István szekszárdi borász, hogy milyen benyomással gazdagodik, aki ellátogat a kupolákkal, boltívekkel tagolt létesítményébe. A csodálkozás egyik oka, hogy megérkezvén a Faluhely-dűlőbe, nem látható a hatalmas teremrendszer, mert legnagyobb részét a föld alá rejtették. A termek mérete, a téglaépítmény hatása teljesen magával ragadja a nézelődőt. 

bodri-pinceszet-1

kép 1 / 5

A Bodri Pincészet a kezdetekben Bodri István nagyapjának kicsiny vályogházában kezdte működését, ahol most a borászat helyett már halászcsárda működik. – Öregapám még abban a kicsi házikóban látta meg a napvilágot – mondja Bodri István. A családi tulajdont a prosperáló vállalkozás hamar kinőtte, ezért, miután Bodri István édesapjának javaslatára a termőterületek jó részét a Szekszárd külterületén fekvő Faluhely-dűlőn telepítették, kézenfekvő volt, hogy az új pince is itt épüljön fel. A csöndes völgyben nem jelentett akadályt a tér hiánya, ami a tervezett vendéglő szempontjából nem volt elhanyagolható.

bodri-pinceszet-2

kép 1 / 5

A szekszárdi kőműves mester, Heimann Ferenc elsőként épített téglából új pincét a rendszerváltás után (mára számos követője akad), az ő munkáit látva döntött úgy Bodri István, hogy a szekszárdi mestert kéri fel új pincéjének kivitelezésére. Egy kikötése volt csupán: mindenképpen legyen kupola az új létesítményben.

Előbb közművesítették a területet, majd egy négyszáz négyzetméteres pince készült, ami csakhamar kicsinek bizonyult a Bodri borászat számára. Ekkor merült fel a borosgazdában az ötlet, hogy egy nagyobb, összesen 1800 négyzetméteres létesítményt építtessen a domboldalba. Az objektum illeszkedik a tájba, nagy része a föld szintje alatt helyezkedik el, csupán az Optimus Étterem és a panzió ablakai néznek a völgy kedves kis tavára. A többlépcsős építkezés éppen tíz esztendőt vett igénybe 2012-ig, az eredmény pedig lenyűgöző. Maga a tulajdonos is úgy aposztrofálja pincéjét – csöppet sem túlozva –, hogy a bor temploma.

Heimann Ferenc szerint ötszázezer téglából épült a komplex létesítmény. Az alapanyagot Barcsról hozatták, Bodri István a hajdani szeszgyárhoz tartozó, bontásra ítélt malom építőköveit szállíttatta Szekszárdra, kifejezetten azzal a céllal, hogy abból épüljön a pince és a többi épület. A malom tetőgerendáit is megmentette, abból faragták ki a székeket, asztalokat. Az építőmester szerint a Bodri-pince Közép-Európa legnagyobb újépítésű kupolás pincéje. Legmagasabb pontja hét méter, de a belmagasság átlagosan is eléri a négy métert. A pincerendszert tizenkét kupola mellett számos boltív avatja monumentálissá, a járatok több hatalmas termet, vendég- és munkatereket rejtenek.

Az ország minden részéből érkeznek megcsodálni a pompás létesítményt, a legtöbben Budapestről, Debrecenből, Miskolcról indulnak Tolna megye székhelyére. De nemcsak a bor és gasztronómia kedvelői látogatnak el Faluhely-dűlőre, rendeznek itt bor- és egyéb konferenciákat a nagypincében. Az Optimus Étterem ízvilágáról Makk Norbert séf gondoskodik, aki Olaszországban és Ausztriában több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott, mielőtt hazatért volna szülővárosába. A borkóstolóra érkezőket igény szerint körbevezetik a pincében, mert aki megnézi a létesítményt, annak bizonyosan még jobban megragad emlékezetében a Bodri márkanév.

 

Velkei Tamás