Butikhotel a téglafalak árnyékában – Brick Award díjjal jutalmazva

A Brick Award a világ legnívósabb téglaépítészeti kitüntetése. Az építészek, legkiemelkedőbb alkotásaikkal a világ minden tájáról nevezhetnek a kortárs téglaépítészetet népszerűsítő versenyre. A szakmai zsűri öt különböző kategóriában osztja ki a legjobbaknak ítélt díjakat. Az idei évben “A megszokottól eltérő építkezés” (Building outside the box) kategória győztese a kínai Neri&Hu építészeti stúdió „The Brick Wall – Tsingpu Yangzhou Retreat” elnevezésű butikhotelje lett.

A Kelet-Kínában fekvő Yangzhou városa korábban halászok és földművesek otthona volt. A festői szépségű környék, kis tavaival mára kedvelt pihenőhellyé vált. Ide, az egyik tó teljes nyugati partjára álmodták meg a 32 ezer négyzetméteres területen fekvő 20 szobás butikhotelt a Neri&Hu építésziroda megrendelői. Kérésükre az építészek egy ott álló raktárt és néhány régi, elhagyatott házikót részben megőriztek, majd melléjük újakat emelve, egyetlen kortárs identitású építészeti egységet teremtettek.

A tervezők stratégiája a szétszórt elemek egységesítésére az volt, hogy téglafalak és utak rácshálójával kötik össze az épületelemeket, több udvart is kialakítva. Az ihletet a hagyományos kínai kert és a népi építészet udvarház-típusa adta. A terület köré egy falrácsot helyeztek, amely leválasztja a szálloda egész területét a külvilágtól, és több különböző térre osztja fel azt. A hagyományos udvarokhoz hasonlóan az összesen tizenöt kertből álló zárt kert-együttes itt is hierarchiát ad a tereknek, keretbe foglalja a kilátást, a tájat az építészetbe foglalja, átmenetet teremtve a belső és a külső tér között.

A részben zárt, részben nyitott téglakerítés minden funkcionális területet körülölel, beleértve a négy nagy kertet (vízi kert, bambuszkert, teakert, virágoskert) és az egyes épületrészekhez tartozó saját kis kerteket is. A falon lévő nyílásokból sorra nyílik kilátás a recepció, az étterem és a vendégszobák különböző teraszaira. Ahogy sétálunk, sokrétű terek, belső és külső tájak koreografált látványai nyílnak meg – összekötve az eget és a Földet. A téglautakon haladva a vendégeknek lehetőségük van felmenni olyan magaslati pontokra, ahonnan a tájra és a környező tavakra is kilátás nyílik.

A téglafalakat változatos kötésekkel építették meg, amelyek egyes helyeken áttört, máshol pedig rusztikus felületeket hoznak létre. A falakon és a tetőkön lévő nyílások beengedik a természetes fényt a belső terekbe. A felületek különbözősége és a Nap járásának változása izgalmas fény- és árnyékhatásokat hoz létre, amelyek feloldódnak, amint a létesítmény tizenöt kertjének egyikébe érünk.

Az új szállodai építmények mindegyike egy szintre épült, tetőszerkezetük a téglafalak magassága alatt rejtőzik, ami kívülről nézve fokozza az elvonultság és a zártság érzését. A tervezési sémából egyedül a tó túlsó partján álló, gyalogos híddal összekötött, kétszintes melléképület emelkedik ki. Ez könyvtárat, néhány szállodai szobát és saját belső udvart tartalmaz, amely lépcsővel és padokkal a vízhez vezet. A régi épületek közül a nyeregtetős raktárépületet kibővítették, hogy helyt adhasson egy étteremnek, egy színháznak és egy kiállítótérnek.

A Tsingpu Yangzhou Retreat teljes egészében újrahasznosított szürke téglák felhasználásával épült, a meglévő épületek megőrzésével és passzív szellőztető rendszerek alkalmazásával a fenntarthatóságot és a környezeti felelősségvállalás iránti erős elkötelezettséget képviseli.

A Neri&Hu győztes tervével bemutatja, hogy újrahasznosított anyagokból is lehet különleges, luxus minőségű, kortárs építészetet létrehozni.

Az idei győztes projektekről további információk és fotók a Brick Award oldalán találhatók.