Creaton Építész és Építészhallgatói Pályázat díjátadó a Haris Parkban

Hírek

2022.08.02.

A Creaton által meghirdetett „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” elnevezésű, építészek és építészhallgatók számára kiírt pályázat kilencedik alkalommal került megrendezésre. A június 30-ai díjátadó gálának és az azt követő vacsorának egy különleges helyszín adott otthont: a 2019-es pályázat egyik nyertes épülete, a budapesti Haris Park.

Creaton-Epitesz-es-Epiteszhallgatoi-Palyazat-dijatado-a-Haris-Parkban

kép 1 / 25

A pályázatra a gyakorló építészek olyan tervezés alatt álló, megvalósulás közbeni vagy megvalósult épületekkel pályázhattak, amelyek bemutatják, milyen sokoldalúan felhasználható a tradicionális, de mégis modern építőanyag, a kerámia tetőcserép, illetve hogyan alkalmazható a CREATON kínálatában elérhető TERREAL tetőfedő anyag. Az építészhallgatók terveikkel mutathatták be kreativitásukat, a kerámia tetőcserép felhasználásával készült tervezési koncepcióikat.

Az előző évben beküldött, rekordszámú pályázatot idén sikerült felülmúlni, összesen 50 pályamű érkezett be. A pályázaton résztvevők számának folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a színvonalas pályázati lehetőségekre, az olyan fórumokra, ahol minden építész és építészhallgató bemutathatja munkáját és visszajelzést kaphat a szakma részéről. Nem csak a pályázók száma növekszik évről évre, hanem egyre több köztük a fiatal építészhallgató is. Ebben az évben már hat különböző felsőoktatási intézményből érkeztek be tanulói pályamunkák.

A Haris Parkban megrendezésre kerülő díjátadó rendezvény egy izgalmas épületbejárással indult, Haris Gergely vezetésével, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak a résztvevők.
A köszöntőt két szakmai előadás követte. Az elsőt, a Magyar Építőművészet Szövetségének elnöke, Krizsán András Ybl-, Kós Károly- és Pro Architectura-díjasa építész tartotta, az idén 120 éves MÉSZ történetéről, feladatáról és stratégiájáról.
A második szakmai előadást „A CREATON újdonságai” címmel Galovszky Ferenc a CREATON SEE Kft. alkalmazástechnikai vezetője tartotta, amelynek során a jelen lévők megismerhették a kerámiát, mint anyagot, és hallhattak a tetősíkba integrált napelem rendszerről is.

Dr. Fülöp Zsuzsanna okleveles építészmérnök, egyetemi docens, a zsűri megbízott elnöke a pályaművek méltatása és a díjak kiosztása előtt bejelentette, hogy az idei évtől egy különdíjjal is bővült a pályázat, amivel a tavaly elhunyt Marosi Miklósnak állítanak emléket. A Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA alelnöke és a CREATON „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” zsűrielnöke volt nyolc éven keresztül. Az elnökasszony mesélt a zsűrizés folyamatáról is, elmondta, hogy „a zsűri a díjazottak kiválasztása során az építészeti, szerkezeti megoldásokat együttesen értékelte. Mindig külön figyelmet fordított egy-egy épület tetőhéjazatának forma és színvilágára, az adott épület megjelenéséhez, környezetéhez, funkciójához illesztésére, a tető szerkezetének, csomópontjainak szakszerű műszaki kialakítására.”

A szakmai zsűri öt építész és három építészhallgatói munkát díjazott, összesen 1.300.000 Ft pénzdíjjal.

Építészek:

  1. helyezett: Varga Csaba (Axis Építésziroda) – Juliet Viktor Borászat épülete, Mád
  2. helyezett: Krizsán András DLA (Modum Építésziroda) – Malomvölgyi Általános Iskola bővítése és tornaterem építése, Felsőörs
  3. helyezett: Baló Dániel László (Murum Stúdió) – Dereszla Gasztroterasz és bisztró, Bodrogkeresztúr
    Műemlék épületek felújítása kategória győztes: Ripszám János – Nagyboldogasszony Székesegyház, Kaposvár
    Különdíj: Tóth Péter DLA, Kis Kálmán (Mérmű Stúdió) – Schieszl Borászati épület felújítása, Csopak

Hallgatók:

  1. helyezett: Suhajda Richárd (BME) – Lovas Gyermektábor, Mezőhegyes
  2. helyezett (megosztott): Pintér Szabolcs (PTE) – Tettye Közösségi Műhely, Pécs
  3. helyezett (megosztott): Kingl Anita, Nagy Zsófia (Óbudai Egyetem, YBL Miklós Ép.T. Kar) – Művészeti Központ és Vendéglátó Egység, Szentendre

Gratulálunk a díjazottaknak és minden pályázónak!

Forrás: CREATON