CREATON tetősíkba integrált napelemrendszer

Hírek

2021.09.15.

A CREATON új, esztétikusan a tetősíkba integrálható és a legtöbb tetőtípussal kompatibilis napelemrendszere a felhasználói igényekhez alkalmazkodva rugalmasan fejleszthető. A napelemrendszerrel kombinált tető védi az épületet a külső behatásoktól, a napenergia felhasználása pedig jelentős megtakarítást eredményez a tulajdonosnak, segít fenntarthatóbbá tenni a háztartást.

 

A magastetők funkcióinak bővülése
Az emberiséggel ősidők óta együtt él az igény, hogy a környezeti hatásoktól védett lakóteret alakítson ki. Ennek a térelhatárolásnak az egyik praktikus változata a magastető. A kezdetben csak védelmi szerepet betöltő magastetők funkcióinak bővülése az épületeinkkel szemben támasztott igényeink növekedésével következett be. Megjelent a csapadékvíz irányított elvezetése és összegyűjtése, egyre fontosabbá vált a tetőről lecsúszó hótömeggel szembeni védekezés, megszaporodtak a tető héjazatán a különböző gépészeti átvezetések, és a tetőterek egyre gyakoribb beépítése maga után vonzotta a hőszigetelt tetőszerkezetek megjelenését is. Mindezen funkciók mellett kézenfekvővé vált, hogy a kihasználatlan tetőfelületeket a napenergia hasznosítására fordítsuk, hiszen Magyarországon a napos órák száma éves szinten olyan magas, hogy a napenergiát hasznosító berendezések költséghatékonyan üzemeltethetők. A fenntartható energiatermeléshez való hozzájárulás a klímaváltozás miatt is egyre fontosabb.

A napenergia hasznosításának módjai: napkollektor és napelem
A Napból sugárzás formájában érkező energia hasznosításának egyik módja a napkollektorok használata, amelyek a napsugárzás hatására közvetlenül meleg vizet vagy meleg levegőt állítanak elő. 
A napenergia hasznosításának másik módja, azaz a napelemek használata során az ennek celláiban fellépő, ún. fotovoltaikus hatásból elektromos áram keletkezik: az előállított egyenáram az ún. inverterek segítségével alakítható át váltakozó árammá. Az így előállított áram felhasználása változatos lehetőségeket kínál fűtésre, hűtésre, világításra, elektromos berendezések működtetésére, de akkumulátorok segítségével eltárolható későbbi felhasználásra is, vagy akár visszatáplálható az elektromos hálózatba.

A napelemes rendszerek evolúciója: tetősík fölé szerelt és tetősíkba integrált rendszerek
A magastetőkre a fotovoltaikus rendszereket korábban csak tetősík fölé szerelt kivitelben készítették. Ezek legfontosabb előnyei, hogy szélesebb körben elérhető, univerzális alkatrészekből készülnek, jól hozzáférhetők és a modulok megfelelő hátoldali hűtéssel rendelkeznek (a napelemek teljesítménye ugyanis a hőmérsékletük növekedésével romlik). Ezen előnyök mellett megjelenik ugyanakkor az esztétikai hátrányuk és a szél- és hóterheléssel szembeni érzékenységük. Nem elhanyagolható hátrány az sem, hogy egy teljes értékű tetőfedés fölé készülnek, és a napelemek rögzítésére szolgáló síneket tartó konzolok ezt a héjazatot átlyukasztják – a fedés vízzáróságának emiatt bekövetkező csökkenését ki kell küszöbölni. 
A tetősík fölé szerelt rendszerek hátrányos megoldásait kijavítva alkották meg a tetősíkba integrált rendszereket. Ezek esztétikusabbak, a szél és hóterhelésnek többnyire jobban ellenállnak, továbbá – mivel a fedés síkjába illeszkednek –, általában vízzárósági kockázatot sem jelentenek. A hátrányok kiküszöbölésével azonban újabbak jelentek meg. Az ilyen rendszerek általában csak egy-két tetőcserép modellhez illeszkednek, a modulok hátoldali hűtése pedig elégtelen vagy egyáltalán nem megoldott. Ezen felül a rendszer teljes méretéhez képest fajlagosan sok kábel csatlakozással rendelkeznek, amelyek mindegyike növeli a szikra és elektromos ív keletkezésének esélyét, így fokozva a tűzveszélyességet. Ezt a kockázatot tovább növeli, hogy az egymás után sorba kötött napelem-modulok által termelt egyenáram összeadódik, és ez (a váltakozó árammal szemben) nem rövid ideig tartó szikrát, hanem huzamosabb ideig fennálló ívkisülést okozhat az esetlegesen meghibásodó kábelcsatlakozásoknál.

A CREATON tetősíkba integrált napelemrendszere
Az említett előnyök megtartását és a hátrányok kiküszöbölését szem előtt tartva alkotta meg a CREATON az új, tetősíkba integrált, hagyományos méretű monokristályos napelem-modulokból álló napelemrendszerét, amelynek főbb tulajdonságai a következők:

• esztétikus megjelenés: teljesen integrált a tetőbe, egységet alkot a tető felületével

• sokoldalúság: az új és a felújítandó épületek tetőszerkezetébe is gond nélkül (és akár utólag is) beépíthető és univerzálisan alkalmazható: a legtöbb tetőtípussal kompatibilis és a legtöbb tetőfedő anyaggal, modelltől függetlenül egybeépíthető

felhasználóbarát működés: a moduláris koncepció miatt a felhasználó igényeihez alkalmazkodva, rugalmasan és bármikor bővíthető a rendszer, illetve az összes szabványos, 60 cellás napelem modullal kompatibilis alkatrészek könnyen cserélhetők. Az egyes modulok szennyeződése esetén rendkívül alacsony a meghibásodás, a hátsó szellőzésnek köszönhetően pedig a modulhűtés optimális. Az energiatermelési és áramfogyasztási adatok okostelefonnal, egyszerűen és gyorsan nyomon követhetők, a rendszerszoftver távolról frissíthető. Garanciális kérdésekben állandó kapcsolattartó áll rendelkezésre.

kiváló minőség és ár-érték arány: a rendszer a vezető gyártók legjobb minőségű alkatrészeinek felhasználásával készül. Az alkatrészekhez könnyű hozzájutni, akár javításról, akár cseréről van szó, minden elem egy forrásból beszerezhető, és minden alkatrész illeszkedik egymáshoz. A szabványos alkatrészek az alacsony anyagköltség mellett kedvező szerelési költséget is jelentenek. A rendszer telepítése egyszerűen és gyorsan, tetőfedők által is kivitelezhető, nincs szükség külön szakemberre. A napelem-modulokra és a mikroinverterekre kiemelkedően magas, 25 éves gyártói teljesítménygarancia vonatkozik.

• biztonságos működés: az alacsony beépítés miatt viharálló, statikus terhelése alacsony, a teljes HDPE és alumínium alépítmény következtében pedig esőálló. A legújabb mikroinverteres technológiának köszönhetően magas szintű rendelkezésreállás jellemzi. A napelem-modulok alatt elhelyezkedő mikroinverterek gondoskodnak a modulokban keletkező egyenáram váltakozó árammá alakításáról, ezek teszik lehetővé a modulok párhuzamosan történő csatlakozását, így elkerülve a viszonylag nagy feszültségű egyenáram jelenlétét a tetőben: az alacsony feszültség (max. 220 V) miatt az elektromos kockázat csökken. A párhuzamos csatlakozás további előnye, hogy az árnyékhatás, illetve az egyes napelem-modulok meghibásodása nem hat ki a szomszédos elemekre, így nem tapasztalható a teljes rendszer hatékonyságának drasztikus romlása sem. Távfelügyeleti és energiagazdálkodási rendszere segítségével a technikai problémák gyorsan azonosíthatók és kiküszöbölhetők.

További információ a gyártó honlapján itt olvasható, a CREATON okos napelemrendszer részletei kalkulátorral együtt itt érhetők el, a terméket bemutató videó ide kattintva látható.

Forrás: CREATON