Design cserépkályha – a kor elvárásaihoz igazítva

Hírek

2022.12.08.

Lakóépületeink gazdaságos fűtése a növekvő energiaárak és a szigorodó épületenergetikai előírások miatt is egyre fontosabb. A fatüzelés, mint az egyik legkézenfekvőbb megújuló energia, eddig is velünk maradt, és ezután sem megy ki a divatból. Ezt bizonyítja az idei Magyar Formatervezési Díj egyik győztes terméke, Laufer Dávid „Relief” névre keresztelt kályhacsempe kollekciója.

relief_kalyhacsempe_1

kép 1 / 5

Magyarországon minden harmadik háztartás használ valamilyen fatüzelésű berendezést: kályhát, kandallót, fa- vagy vegyes tüzelésű kazánt. A kandalló gyors felfűtést tesz lehetővé, de gyorsabban le is hűl. Ezzel szemben a cserépkályha, nagy tömege és anyaga miatt lassú hőleadó: igaz, csak egy óra múlva kezd melegíteni, de 12-24 órán át tartja a meleget. A megrendelők nagy része mégis inkább kandallót szeretne, aminek az oka talán a nagyobb üvegfelület lehetősége, amin keresztül láthatjuk a tüzet és az, hogy egyszerűbb kialakítani, vagy akár készen megvásárolni, mint egy cserépkályhát

Laufer Dávid formatervező egy olyan megoldásban gondolkozott, ami a 21. század ízléséhez és technikai követelményeihez igazítva ötvözi a kandallók és a cserépkályhák pozitívumait.

relief_kalyhacsempe_2

kép 1 / 5

Így született meg, a Relief kályhacsempe kollekció, mely a népszerű látványkandallók hatásfokát nagymértékben javítja, ugyanakkor használható klasszikus cserépkályhához, ökotűztér elemekből álló külső levegős cserépkályhákhoz, sőt, elektromos kályhák burkolására is.
A csempék sajátossága a hosszúkás, bordázott felületi kialakítás, amely karakteres külsőt kölcsönöz a kályhának, egyúttal növeli annak felületét, hőtároló tömegét, így hatásfokát is. A kályhacsempék bármilyen tüzelőberendezés köpenyfalazatához rögzíthetők, emellett elektromos fűtőpanelek beépítésével akár melegített burkolatok, padok kialakítására is nagyszerű megoldást kínálnak. A kollekció elemeiből gyakorlatilag végtelen kályhaforma építhető, a bordák pedig részleges vagy összefüggő mintaként is megjelenhetnek a felületen. A hagyományos cserépkályhákkal ellentétben a Relief kollekció nem tartalmaz párkány- vagy talapzatcsempéket, formakarakterét – jellegzetes vonalai mellett – a döntött síkú kezdő és záró elemeinek köszönheti. Az első termékek türkiz színűek voltak, de mostanra naturálisabb, földszínekre hangolt változatok is készültek már.

A különleges design csempéket a Szentesi Cserépkályha manufaktúra gyártja. A szerszámokat, magokat, öntőformákat már CNC-esztergált alumínium vagy fém megmunkálásával hozzák létre, 3D modellek alapján. Rendkívül fontos az elemek precíz gyártása, hogy ezeket tökéletesen lehessen illeszteni, a csempék bordáinak ugyanis követniük kell egymást. Egy egyszerű csempéből épített kályhánál nem feltétlenül látszik, ha valamelyik elem deformálódott, mert vastagabb fugával vagy falhoz helyezéssel elrejthető, ennél a csempénél azonban ez megengedhetetlen.

Laufer Ferenc Relief kályhacsempéit a kor kihívásai keltették életre: a tradicionális csempegyártás örökségét felhasználva, de már modern eszközökkel, modern életterekbe készülnek.

Fotó: Laufer Ferenc