Elkészült a német tégla- és cserépipar dekarbonizációs útiterve

2021.05.10.

A Német Tégla és Tetőcserép Szövetség által készített Útiterv (Roadmap) három különböző CO2 csökkentési forgatókönyvet mutat be, amelyek a beruházásokhoz rendelkezésre álló éves költségvetésükben és ezáltal értelemszerűen az elérendő kibocsátás-csökkentési céljaikban is különböznek egymástól.

Az Útitervben alkalmazott általános feltételezések:
• állandó termelési szint;
• a kibocsátási egységek árának lineáris növekedése a 2020-as 25 EUR/tonnáról a 2050-es 100 EUR/tonnára;
• földgáz és villamosenergia: állandó energiaárak; a hidrogénköltségek a szakirodalom előrejelzésein alapulnak.

Az egyes forgatókönyvek kiindulási / viszonyítási éve egyaránt 2020. (A német tégla- és cserépipar kibocsátása a 2014-2018-as évek átlagadatai alapján mintegy 1,74 millió tonna CO2 / év volt.)

A vizsgált három különböző CO2 csökkentési forgatókönyv a következő:

• BaU (Business as usual) forgatókönyv (Path 1)
A kibocsátás-csökkentési beruházásokhoz rendelkezésre álló éves költségvetést a jelenlegi szinten (azaz a német tégla- és tetőcserép ágazatban a hatékonysággal kapcsolatos projektek átlagos éves beruházásainak szintjén) tartják. 2050-re az energiával kapcsolatos éves költségek kb. 50 %-kal növekednek meg a viszonyítási évhez képest. Bár ebben a forgatókönyvben figyelemre méltó kibocsátás-csökkenés történik, ez nem elegendő a klímasemlegességi célok eléréséhez, még akkor sem, ha további technológiai fejlesztéseket is tekintetbe veszünk.

• Technológiai forgatókönyv (Path 2)
Az éves költségvetés megduplázódik a BaU forgatókönyvhöz képest, ami több beruházást tesz lehetővé a kibocsátáscsökkentési technológiába. Az energiával kapcsolatos költségek ebben a forgatókönyvben az előzőhöz képest csekély mértékben magasabbak, és jelentősen magasabb a klímavédelmi intézkedések beruházási igénye. A kibocsátás jelentősen, mintegy 1,1 millió tonna CO2 / évre csökken 2030-ra, ezzel segíti a 2050-re elérendő 0,5 millió tonna CO2 / év klímasemlegességi cél elérését.

• Klíma-semlegességi forgatókönyv (Path 3)
Nincs korlátozás az éves költségvetésre: kibocsátáscsökkentés mindenáron. Ebben a forgatókönyvben a viszonyítási évhez képest több mint 240 %-os költségnövekedés szerepel, ennek jelentős része pedig a működési költségek (a felhasznált agyag technológiai kibocsátásának csökkentéséből fakadó) növekedéséből származik. A klímasemlegességi cél elérése megtörténik, jóllehet nagyobb költséggel.

Kibocsátás-csökkentési intézkedések és a CO2 kibocsátás
A tégla- és cserépipar számára a kibocsátás-csökkentési alternatívák széles választéka áll rendelkezésre. Az Útiterv feltételezései szerint számos olyan intézkedés van, amelyek egyértelműen meghatározzák a tégla- és cserépipar átalakulását. A legrelevánsabb intézkedések a következők: kemence-szárító kapcsolat megszüntetése; magas hőmérsékletű hőszivattyú használata; hidrogén-tüzelésű kemencék; elektromos kemencék; biogén pórusképző anyagok használata.
Számos olyan intézkedés van továbbá, amely vagy közvetlenül csökkenti az energiafogyasztást, vagy közvetve, az anyag és/vagy az energiaigény optimalizálásával csökkenti a technológiai kibocsátást. Ezeken túlmenően csak az alternatív, fosszilis eredetű szén nélküli (azaz mészmentes) agyagok használata az egyetlen jelenleg működőképes alternatíva a technológiai kibocsátás teljes kiküszöbölésére.

roadmap-1

1. sz. táblázat – A három forgatókönyv áttekintése: kibocsátás-csökkentési intézkedések és a CO2 kibocsátás

Az energiával kapcsolatos költségek alakulása

Az Útiterv energiával kapcsolatos költségei a következőkből állnak: működési költségek (OPEX), tőkeköltségek (CAPEX), CO2 költségek és energiaköltségek.

roadmap-2

2. sz. táblázat – A három forgatókönyv áttekintése: az energiával kapcsolatos költségek alakulása

A német nyelvű ütemterv ide kattintva, ennek angol nyelvű összefoglalója pedig itt érhető el.