Esztétika és fenntarthatóság – Tondach Építész Pályázat 2022

Hírek

2022.06.21.

2022. június 1-jén, „Esztétika és fenntarthatóság” címmel tervpályázatot hirdetett a Wienerberger Téglaipari Zrt., a Tondach kerámia tetőcserepek gyártója. A pályázat országos és nyilvános, amelyre a fehér színű Tondach Inspira FusionProtect termék felhasználásával készült építészeti vázlatterveket, látványterveket várják 2022. szeptember 30-ig.

Tondach-feher-cserep-inspira-03

kép 1 / 3

A sűrűn beépített városi területek időről-időre melegebbekké válnak, mint a városon kívüli térség. Mindez azért alakul ki, mert az utak, házak építéséhez használt burkolóanyagok jóval több sugárzást nyelnek el, mint a növényzet, ami egyébként a felszínt borítaná. Az ún. hősziget-hatás világszerte problémát jelent, és mivel egyre több ember él városokban (56% globálisan, 72% Magyarországon), a jelenség egyre többeket érint.

A hősziget-hatás ellen azonban lehet védekezni. Fontos, hogy az építkezések során milyen anyagokat használunk, ahogyan az is, hogy elegendő városi zöldfelületet alakítsunk ki, amelyek segítenek a levegő hűtésében. Az építő- és útburkoló anyagok színe is sokat segíthet a nyári hőség idején. Számos országban kísérleteznek azzal, hogyan lehet csökkenteni a városi hőszigetek kialakulását világos felületek segítségével.

A Tondach új design terméke, a fehér színű Tondach Inspira FusionProtect kerámia tetőcserép alkalmazása erre a globális problémára kínál esztétikus megoldást. A pályázat célja, hogy hazai szakemberek bevonásával, izgalmas, kreatív kísérleti példákon keresztül mutassa be az új, fehér színben gyártott tetőcserép egyedülálló designját, a világos felületek megjelenítésének építészeti lehetőségeit és a termék alkalmazásának fentarthatósági előnyeit. Fontos cél annak bemutatása is, hogy a fenntartható építészeti megoldások lehetnek egyúttal különlegesen szépek, az ehhez szükséges innovatív termékek és az ezeket alkalmazó szakmai tudás pedig hazánkban is elérhetők.

A nyilvános pályázaton építészek, építőművészek, tervezők vehetnek részt a Tondach Inspira FusionProtect fehér kerámia tetőcserép felhasználására készült vázlattervekkel, illetve építészeti látványtervekkel és egyéb dokumentumokkal. Az épület típusára, jellegére vonatkozó funkcionális megkötés nincs: lakó-, iroda-, közösségi, oktatási és ipari épületek tervei egyaránt beadhatók.

A részletes pályázati kiírás ITT érhető el.

A pályaművek benyújtási határideje: 2022 szeptember 30.

Forrás: Wienerberger zRt.