Fehér tetőcseréppel a nagyvárosok túlmelegedése ellen

Hírek

2023.04.19.

Az építőiparban egyre többen ismerik fel a környezettudatos építkezésben rejlő lehetőségeket. A sűrűn lakott területeken kialakuló városi hőszigetek jelensége nem újkeletű probléma, ám ilyen egyszerű, bármelyik tetőn alkalmazható megoldás, amit a Tondach új, fehér cserepe kínál, eddig még nem létezett.

Feher-teto

kép 1 / 1

Világszerte egyre nagyobb gondot jelent a városi hőszigetek kialakulása. A sűrűn lakott területeken a természetes zöld felület aránya elhanyagolható a beépített környezethez képest. Nagy melegben az épületek és az aszfalt sok hőt elnyel, és mint egy kályha, fűti folyamatosan környezetét. Így a városok hőmérséklete jóval magasabb lesz, mint a ritkábban lakott környező vidéké.

Több ausztrál egyetem és intézet fogott össze 2020-ban, hogy megfigyeljék nagyvárosaik hőmérsékleti változásait, amit a hőszigetek okoznak. Az általuk végzett kutatás rámutatott arra, hogy a városi hőszigetek okozta hőmérsékleti változások már most kimagaslók. A kialakuló hőszigetek a városi túlmelegedés és a közegészségügyi problémák mellett az épületek energiafogyasztását is növelik – ez nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok és a légszennyező anyagok kibocsátásához. A zöld tetők, a függőleges kertek, a városi zöldfelületek és a vízalapú technológiák azonban jelentősen enyhíthetik a hősziget-hatást, csakúgy, mint az ún. „hűvös” tetők, járdák vagy falak. Az anyagában fehér (pl. világos mészkő) vagy fehérre festett felületek magas fényvisszaverő képességűek, így nem szívják magukba a meleget sem.

Ezt az egyszerű törvényszerűséget felhasználva fejlesztette ki a Tondach az egyedülálló, fehér színű kerámiacserepeit, amelyek előnye a hagyományos tetőfedő anyagokhoz képest jóval magasabb hővisszaverő képességükben rejlik. Használatuk mérsékli a tető alatti helyiségek hőmérsékletét, így az épületek energiaszükségletét.

A fehér kerámiatető nemcsak hasznos, de megjelenésében is különleges. A tavalyi évben megrendezésre kerülő „Esztétika és fenntarthatóság” építészeti tervpályázat munkái is bizonyítják, milyen sokoldalúan és izgalmasan felhasználható ez a letisztult formavilágú, világos tetőcserép.

A modern, sík kerámia tetőcserép már 20°-os hajlásszögtől alkalmazható. FusionProtect technológiával készül, ami azt jelenti, hogy a szín és a külső védelem a több mint 1000 °C-on végbemenő gyártási folyamat során fúzionál, vagyis eggyé válik a kerámiával. Hatékonyan ellenáll az UV sugárzásnak, színét évtizedeken keresztül megőrzi. A tömített pórusoknak köszönhetően kiváló öntisztuló képességgel rendelkezik.

Az egyedülálló, fehér színű PLANOTON 9 modell (korábbi nevén Inspira) áprilistól Magyarországon is rendelhető.

Forrás: Wienerberger zRt.