Felújítás? Kezdjük a tetővel!

Téglaházak Magazin

2018.05.03.

Házunk éke, koronája a tető. A tetőnek azonban nemcsak látványosnak, de tartósnak is kell lennie, hiszen feladata, hogy az épületet védje az időjárás viszontagságaitól – a tető állapota ezáltal jelentősen befolyásolja az épület élettartamát. Ehhez mérten gondoskodjunk róla a felújítás során!

Archivenumber: WB022342

kép 1 / 7

Minden épületnél elérkezik az az idő, amikor el kell kezdeni a felújítását. Amikor azonban saját házunk felújításáról van szó, hajlamosak vagyunk a nagyobb munkáktól megrettenni, és inkább az egyszerűbbnek tűnő átalakításokba vágunk bele. Ne feledkezzünk azonban meg arról, hogy a tető megfelelő helyreállítása a további munkálatoknak a szó szoros értelmében „védőernyőt” biztosít, általa az épület minden része védelmet kap.

C47

kép 1 / 7

A tetőfelújítás gyakori okai
A tető felújításának különböző okai lehetnek: a beázás megszüntetése, esetleg a tetőtér beépítése, illetve a már beépített tetőtér hőszigetelő képességének javítása, sőt, akár csupán esztétikai megfontolások is. Egy biztos: mivel a tetőfelújítás a hosszabb távra tervezett beruházások közé tartozik, a minőségi kivitelezői munkát nagyon alapos tervezésnek kell megelőznie.

A tető az épület egyik legkomolyabb igénybevételnek kitett, legösszetettebb szerkezete. Vannak olyan műszaki problémák, amikor feltétlenül szükséges a felújítása, például ha a fedélszerkezet tönkrement, a tetőlécezés erősen károsodott, a tetőfedőanyag elöregedett, illetve, ha a tetőfedés már nem vízzáró. A beázás leggyakrabban a szerkezet cserepek alatti, kívülről láthatatlan részének nem megfelelő kialakítására vezethető vissza.

A gondos előkészítés során fontos, hogy a tulajdonos eldöntse: a ház tetőszerkezetén nem változtat, csak az elhasználódott cserepeket (illetve szükség esetén egyúttal a tetőlécezést és a fedélszerkezetet) cseréli le, netán komolyabb befektetéssel értékállóbbá teszi házát, javítva a tető, illetve a lezáró födém hőszigetelő képességét – ezzel együtt természetesen az épület energiahatékonyságát is –, vagy bővítené is otthonát a tetőtér beépítésével. Utóbbi esetben még alaposabb tervezésre és kivitelezésre lesz szükség.

 

Látványos és tartós tető – kerámiacseréppel
A következő lépés annak eldöntése, milyen tetőfedőanyagot használjunk. A legtöbb építkező számára egyértelmű, hogy mi kerüljön a tetőre: kerámiacserép. A kerámiacserepek kiválóan illeszkednek Magyarország klimatikus viszonyaihoz, és szélsőséges időjárás esetén is biztonságot nyújtanak. A korszerű technológiával előállított, természetes alapanyagokból készült égetett agyagcserép hosszú élettartamú, amelyhez egyedi anyagszerkezet, könnyű megmunkálás és gazdaságos újrafelhasználás társul.

Az anyagválasztást befolyásolja a tető hajlásszöge is, ez azonban nem okoz gondot, hiszen a kerámiacserép kis hajlásszögű tetők fedésére is alkalmazható, ugyanakkor 22°-os tervezett hajlástól az ÉMSZ előírásai alapján már alátéthéjazat szükséges. Minél laposabb egy tető, annál nagyobb a csapadék bejutásának esélye, ezért kis hajlásszög esetén sokkal körültekintőbb kivitelezés szükséges.
A tetőfelújítás során kiemelt feladat a megfelelő rétegrend meghatározása: ennek kialakításával biztosítható a tető átszellőztetése (adott hajlásszögtől függően kialakított légrésekkel), ami nagymértékben befolyásolja az élettartamát, hiszen a legnagyobb károsodást a nedvesség okozhatja a szerkezetben. A tetőfedő anyag kiválasztásakor szellőzési szempontból is a kerámiacserép az ideális választás: porózus szerkezete miatt nagyon jó légáteresztő képességgel rendelkezik.

A kerámiacserepek színe, felülete, formája és mérete rendkívül változatos, számtalan variáció közül válogathatunk. Léteznek különböző vörös színű cserepek a hagyományosabb megoldások kedvelőinek, de választhatunk valamilyen modern, akár extravagáns színű cserepet is, a matt-tól a fényesen csillogóig. A formák és méretek is sokfélék lehetnek, amelyek mind-mind más hangulatot kölcsönöznek az épületeknek – kedveljük bármely stílust, biztosan találunk ízlésünknek való megoldást.

A mintegy 2800 éve tetőfedésre használt agyagcserép mai, fejlett gyártástechnológiája révén olyan korszerű építőanyaggá nemesedett, amelyet változatosan alkalmazhatunk, és megfelelő kivitelezés esetén biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évtizedekre házunk védelmezője és dísze lesz a tető.