Gyászhír: elhunyt Prof. Dr. habil Gömze A. László

Hírek

2022.02.02.

Prof. Dr. Gömze A. László a hazai kerámia- és szilikátipar megkérdőjelezhetetlen szaktekintélye volt, személyét tisztelet, elismerés és megbecsülés övezte. 

Halálával egy kivételesen széles látókörű, sokoldalú, jólelkű, emberséges kollégát veszítettünk el.

Gömze Antal László 1950. február 3-án született Hajdúnánáson. 1973-ban szerzett kitüntetéses gépészmérnöki oklevelet a Moszkvai Építőmérnöki Egyetemen, ezután Budapesten, az Épületkerámia-Ipari Vállalatnál helyezkedett el tervező, szerkesztő munkakörben. 1975-től a KEVITERV vállalatnál, 1977-től 1986-ig pedig már a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen dolgozott, kezdetben egyetemi tanársegédként, majd adjunktusként. A Miskolci Egyetemen a gépészmérnöki tudományterületen szerezte meg a „dr. univ.” címet, illetve munkáját megszakítva, okleveles szilikátvegyészként végzett a moszkvai Mengyelejev Kémiai-technológiák Egyetemen 1979-ben, majd szintén Moszkvában 1981-1984 között aspiráns volt. 1985-ben szerezte meg a Műszaki Tudományok Kandidátusa fokozatot.

1986-ban felkérték a Hollóházi Porcelángyár vezetésére, ahol 1990-ig dolgozott vezérigazgatóként, 1990-1993 között pedig saját cégét vezette. 

1993-ban visszatért a szilikátgépészek képzéséhez a Miskolci Egyetem egyetemi docensi státuszában, majd 1999-ben felkérték, hogy vegyen részt az anyagmérnök oktatásban – az általa megalapított Kerámia- és Szilikátmérnöki Tanszék vezetője volt egészen 2014-ig.

Prof. Dr. Gömze A. László 2020-ban egyetemi tanárként vonult nyugdíjba, de haláláig közreműködött az egyetemi oktatásban és a doktoranduszképzésben. Küldetésének érezte a magyarországi építőanyag- és szilikátipari szakember utánpótlásának biztosítását. A nyers elméleten felül igyekezett a gyakorlati életre felkészíteni diákjait, hogy a tudományos problémákra megvalósítható ipari megoldások születhessenek. Idézve őt: „Nem kutatókat, hanem mérnököket képzek” – több generációt nevelt fel ebben a szellemben a hazai kerámia- és szilikátipar számára. Hallgatói a gyakorlati életből is visszajártak hozzá tanácsért, közülük többen a szakterület neves képviselői, vezetői lettek.

Egyetemi életútja mellett tudományos és szakmai közéleti tevékenysége is rendkívül sokrétű és szerteágazó volt. Számos szabadalom, 5 könyv és több, mint 250 tudományos cikk szerzője vagy társszerzője volt. Külföldi egyetemek vendégprofesszoraként tevékenykedett, hazai és nemzetközi konferenciákon tartott előadást. Főszervezője és mindenkori elnöke volt a kétévente Miskolc-Lillafüreden megrendezésre kerülő, nagy sikerű International „Conference on Competitive Materials and Technology Processes”, az „International Conference on Rheology and Modeling of Materials”, valamint a „European Conference on Silicon and Silica Based Materials” nemzetközi tudományos konferenciáknak. A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottság Kerámiák és Szilikátok Munkabizottságának elnöke, illetve az Építőanyag c. folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke is volt.

Életműve előtt fejet hajtva búcsúzunk!

(Prof. Dr. Gömze A. László addigi pályáját bemutató cikk a Téglaházak Magazin 2014. évi számában olvasható.)