Gyógynövény fellegvár az ősi kúriában

Téglaházak Magazin

2019.12.04.

A mai tolcsvai Dessewffy-kúria építésekor még a reneszánsz stílus hódított, majd ötven év múlva a barokk ízlés szerint született újjá, évszázadokig otthont adva nemesi családoknak. A kommunizmus évei alatt egy tsz vette birtokba, majd évtizedekig pusztult. Az utolsó pillanatban mentette meg egy kozmetikai cég, és szépségszalonjában ma kényeztető szolgáltatásokat vehetnek igénybe a látogatók.

A kastély építését 1659-re teszik, az egyik kő ajtókereten legalábbis ez az évszám szerepel. A reneszánsz stílusban épült tolcsvai nemesi lak első tulajdonosának tragikus sors jutott: Bónis (III.) Ferencet a Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért 1671-ben halálra ítélték, vagyonát pedig elkobozták. Később a Szirmay-család birtokába került az épület, amelyben valószínűleg tűz pusztított, ezért az 1710-es években újjá kellett építeni. Ekkor a reneszánsz stílusú kúriát a barokk szellemében álmodták újra. Az épületen a 20. század elején végezték az utolsó átalakításokat, majd a második világháború után államosították, 1952-ben a Békeharcos MGTSZ vette birtokba. Két érdekesség e korból: az épületben még ekkor is a 300 éves, gravitációs árnyékszék jelentette az összkomfortot; a hatvanas években pedig itt kapcsolták be a falu első televízióját.

2010-re annyira leromlott az üresen álló épület állaga, hogy úgy tűnt, menthetetlenül az enyészeté lesz. A kastély parkja elvadult, a hajdan csodás épület vakolata leomlott, ablakait betörték, a földszinten romhalmaz, az emeleten kialakított szolgálati lakásokban, irodahelyiségekben szocreál bútorok maradványai. Az utolsó pillanatban vette meg a kúriát a Helia-D kozmetikai cég. Egy európai uniós pályázaton 179 millió forintot nyertek az épület és a park felújítására, amelyhez még jelentős önerőt tettek hozzá.

A kúria ma a Helia-D cég reprezentatív funkciót ellátó egysége. A miskolci születésű tulajdonos és ügyvezető igazgató, Budaházy Péter kívánsága volt, hogy a patinás épület legyen a vállalat attraktív, ismeretátadó központja. A tulajdonos környékhez való kötődése nem véletlen: a Budaházy családnak egykor errefelé voltak birtokai. Az Erdőbénye és Tolcsva közt húzódó szőlőhegyeken még dűlő is viseli a történelmi família nevét, Mádon pedig pincészete van a cégtulajdonosnak.

Erhardt Gábor vezető építész irányításával 2015-ben kezdődött az intenzív felújítás. A reneszánsz és barokk szerkezeti és díszítőelemek mellett a 20. század eleji nyílászárókat és parkettát is sikerült megmenteni. A falakat lélegző vakolattal látták el, hogy megakadályozzák a korábban jelentős vizesedést.

A földszinten Helia-D bolt és egy kávézó, azzal átellenben egy nagyobb terem található. Egykor ez az egyterű pince része volt, ma gyógynövény-feldolgozó. A helyiségben eredeti állapotában hagyták meg a tűzrakót, kőoszlopára valószínűleg a kastélyban egykor szolgálatot teljesítő őrök véshették fel a 19. században az évszámokat. A kormos kürtőjű tűzrakótérbe kukkantva képet kaphatunk arról, hogy festhetett az építmény eredetileg. Az emeletre két irányból is feljuthatunk, az épületen belülről háromszáz éves, girbegurba falépcsőkön lépdelhetünk. Az északi szárnyban meghagyták az egykori funkciókat, ahol könyvtár, női szalon, hálószoba található. A szalonban és a könyvtárban megmentették a 19. század eleji eredeti díszítőfestést, a munkálatokat Fazekas Gyöngyi festő-restaurátor irányította. A női szalont 18-19. századi antik bútorokkal, de 20. század eleji stílusban rendezték be, és egy gramofonról többek között a „Maga napról napra szebb lesz” című örökzöld hallható.

A könyvtárban számos, olykor többszáz éves kötet található, az egyik, 1591-ben nyomtatott kuriózum Itáliából származik, és a négyszáz évvel ezelőtti kertészeti újításokkal ismerteti meg az olvasót. A polcokon öt nyelven íródott könyvek sorakoznak, jobbára a környék nemesi családjainak történetét és a Tokaj-hegyaljai borvidék históriáját feldolgozó írások, valamint a gyógynövények felhasználását bemutató összefoglalók.

A kastély másik szárnyában a szépségápoláshoz köthető tárlatok és aktivitások várják az érdeklődőket. Az egykori konyhában illatozó gyógynövények és a hagyományos feldolgozásukhoz használt régi eszközök tekinthetők meg. Mazsolázhatnak a látogatók a kozmetikai gyűjtemény érdekességei között: kiállítottak a két világháború időszakából hazai és francia készítményeket, továbbá a Helia-D korai termékét, a Szász Endre grafikájával díszített hollóházi porceláncsomagolásban. Végül, de nem mellékesen, nyaranta a füveskertben gyönyörködhetünk a kozmetikumok értékes alkotórészeit adó ehető és szépítő növények sokaságában.

Velkei Tamás