2014 04 10

Sikeresen zárta a MATÉSZ a 2014. évi Construma építőipari szakkiállítást és vásárt

A MATÉSZ konferenciáján közel 100 szakember vett részt, és nagy érdeklődés kísérte a katalán boltozat bemutatót

A konferencia programja, valamint az elhangzott előadások anyaga innen letölthető. A MATÉSZ - a korábbi évekhez hasonlóan – standdal is képviseltette magát az A pavilonban, továbbá szakmai támogatóként részt vett a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai által készített, a Wienerberger Téglaipari zRt. közreműködésével megépült ún. katalán boltozatot bemutató installáció létrehozásában. A technológia kisméretű téglákból kínálja nagy terek esztétikus és elegáns lefedését. A habarcs kohéziós szilárdságára is építő katalán boltozat a XIII. századból, az Ibériai-félszigetről származik. Több évszázados karrierjét követően, a XX. század elejére méltatlanul feledésbe merült. A megoldás új távlatokat nyithat korunk építészetében - alkalmazhatóságára nézve a BME kezdeményez kutatásokat. A Construma-n kiállított katalán boltozat ide kattintva tekinthető meg.