2014 04 22

Az Európai Bizottság elfogadta az új Környezetvédelmi és Energiaügyi állami támogatásokról szóló Iránymutatásokat

A tégla- és cserépipar felkerült a támogatható szektorok listájára
Az Európai Bizottság elfogadta az új Környezetvédelmi és Energetikai állami támogatásokról szóló Iránymutatásokat (EEAG) a 2020-ig terjedő időszakra. A dokumentum elősegíti a megújuló energiák piaci alapú támogatására történő fokozatos áttérést, a megújuló energiaforrások (RES) számára nyújtott támogatások piactorzító hatásainak kezelése érdekében. Az EEAG továbbá lehetővé teszi a RES díjak terheinek csökkentését a kereskedelmi és elektro-intenzitás szempontjából energia-intenzív ágazatnak minősített szektorok listáján szereplők számára. Ez az intézkedés elengedhetetlen az érintett ágazatok versenyképessége szempontjából, hiszen a RES díjak az energiaszámlák egyre nagyobb hányadát teszik ki. A támogatható szektorokat tartalmazó listára – az erőteljes európai és nemzeti lobbi-tevékenységnek köszönhetően – felkerült a tégla- és cserépipar is. Az EEAG teljes (magyar) szövege ide kattintva érhető el. Az EEAG-vel kapcsolatban indított konzultáción az Európai Kerámia Szövetség (CU) is részt vett, állásfoglalás innen letölthető.