Időtállóság és minőség – Földes László építész gondolatai

Téglaházak Magazin

2020.05.19.

Egy ház tervezésekor azt tartom szem előtt, hogy a bennünket körülvevő, ránk folyamatosan ható épített környezet minél színvonalasabb és harmonikusabb legyen. Ugyanilyen fontos számomra, hogy az épület térrendszere legyen jól használható, külső megjelenésében pedig inspiráló, tehát legyen benne egy kis dráma, izgalmas feszültség. Az emberi lélek számára mindkettő lényeges, és ezek a szempontok a tervezés során teljesen átszövik egymást. Fontos értéknek tartom a visszafogottságot is, az épületben ne legyen semmilyen öncélú díszítés.

0-korkep-foldes-1

Amikor megkapunk egy megbízást, számtalan tényezőt kell figyelembe venni. A tervezés folyamatának emelkedett pillanata, amikor megjelenik a szemünk előtt egy vízió. Jó esetben a vízió erős, és ez iránytűként vezet végig minket az egyes fázisokon. A terv megalkotása sok apró lépésben történik, rendszeres egyeztetésekkel. Mire megszületik a terv, majd az épület, azt a megbízó a folyamatos együttgondolkodás miatt a magáénak érezheti. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy közös szellemi termék jön létre.

0-korkep-foldes-3

Az építészetben rengeteg szubjektív elem van, fontos szerepe van az érzelmeknek, és a szépség fogalma is nehezen definiálható. Abban, hogy mitől jó egy épület, biztosan van egyfajta örökérvényű tudás. Azok az épületek fegyvereznek le igazán, amelyek – valamilyen mélyebb értéket hordozva – megépülésük után évtizedekkel is frissek és erőteljesek, kiállják az idő próbáját.

Szívesen építek téglából, akár szerkezetről, akár burkolatról van szó. Ha téglával burkolunk egy épületet, az rendszerint időtállóságot sugall, és az átlagosnál magasabb minőséget képvisel.

Az én házaim soha nem trendik, mindig bevállalok némi lépéshátrányt a napi divattal szemben, de cserébe talán időtállóbbak.

Földes László
Ybl- és Pro Architectura-díjas építész