Ilyen lehet a jövő családi háza? – Tetőfedés több szemszögből

Téglaházak Magazin

2018.11.13.

Az előremutató gondolkodásmód egy családi ház építésekor nemcsak a környezettudatos emberek sajátja, hanem minden építtető elemi érdeke. Egy családi házat ugyanis (mint a legtöbb épületet) hosszútávú használatra tervezünk. Az egyre gyorsabban fejlődő technológia az épületeinket és építőanyagainkat is érinti, így egy átlagos ház könnyen elavulttá válhat, ha nem gondolunk már az építéskor a jövőre. A következőkben két olyan témát ölelünk fel, amelyek jól szemléltetik, hogyan alkalmazhatjuk a ma elérhető technológiákat előremutató módon, így biztosítva családi házunk időtállóságát. A Wienerberger energiatudatos mintaháza, az első magyarországi e4 családi ház 2015-ben felépült, így az épület mintapéldáján keresztül megvizsgálhatjuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a tetőfedés megválasztásakor, és hogyan biztosítható a magas lakókomfort.

e4-tetofedes-3

kép 1 / 3

Az e4 mintaház jellemzői:
•    Tondach Figaro Deluxe engóbozott szürke tetőcserép
•    20°-os hajlásszögű tető
•    Utető = 0,14 W/m2K
•    Ferde Porotherm födémrendszer a tető szerkezeteként
•    Porotherm 44 Klíma egyrétegű külső falak
•    Ufal = 0,22 W/m2K

 

Tetőfedésre természetesen minden épületnek szüksége volt eddig is, de mint minden szerkezeti részletre, erre is kihatással van korunk változó szemlélete. Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy korszerű tetőnek? Az e4 szemléletmód (élhető, energiahatékony, egészséges, elérhető) erre is iránymutatást ad, tekintsük tehát végig, mit jelentenek ezek a szempontok a tető esetében.

 

Élhető környezet kívül-belül
Az élhetőséget legjobban a téralakítással, a belső helyiségkapcsolatokkal, így ezzel összefüggésben az épület tömegformálásával tudjuk magas szintre emelni. Az e4 házban az emeleti közlekedő galériaként kapcsolódik a földszinti térhez, így közvetlen vizuális kapcsolatban van a nappalival, ami ezáltal elegáns, emelt belmagasságú helyiséggé válhatott. Azért, hogy ez a belső tér arányos maradjon, egy viszonylag alacsony hajlásszögű (20°-os) tető került az épületre, mely lehatárolja a nappalit. Az épület tömegformálásánál szempont volt az is, hogy biztosítsa nyáron a megfelelő árnyékolást a túlmelegedés elkerülése érdekében. Így alakult ki a praktikus tetőforma, melyre olyan tetőfedési rendszert kellett találni, amely az egyszerű és letisztult építészeti megjelenéshez is illeszkedik.

 

Energiahatékony konstrukció
Energiahatékonyság szempontjából ma már fokozott követelményeknek kell megfelelni a tetőt illetően is. Az év eleje óta érvényben lévő szigorú energetikai előírások szerint 2021-től már csak közel nulla energiaigényű épületeket építhetünk. Ez azt is jelenti, hogy a tető esetében az elvárt hőszigetelési követelmény Utető=0,17 W/m2K, amelyet csak megfelelő hőszigetelés-vastagsággal tudunk elérni. Az előírás a megújuló energiák hasznosítását is kötelezővé teszi, melyre jó lehetőség a tetőre telepített napelemek használata. A tetőfedésnek tehát a napelemek tartóvázának fogadására is alkalmasnak kell lennie úgy, hogy biztosítja az alatta található hőszigetelés védelmét is.

 

Egészséges anyagok
Napjaink egyre fontosabb követelménye a környezeti és egészségkárosító hatások vizsgálata is, amelyet számokban is ki lehet fejezni. A Bécsi Műszaki Egyetem kutatása szerint egy azonos jellemzőkkel bíró magastetős és lapostetős épület közül a magastetős egész életciklusra vetítve kevesebb CO2-ot bocsát ki, így kisebb a környezetkárosító hatása. Az is fontos szempont, hogy lehetőleg természetes anyagokat használjunk az épülethez, így a magastetőkre legjellemzőbb kerámia cserépfedés megfelelő választás volt az e4 ház esetében is.

 

Elérhető és hosszú távon értékálló szerkezet
Ahhoz, hogy az épület gazdaságosan működjön, a kivitelezést is körültekintően és magas színvonalon kell végezni, így biztosíthatjuk, hogy ne jelentkezzenek túl korai javítási vagy túl gyakori karbantartási költségek. A cserépfedést illetően a megfelelő minőséget (a szakszerű kivitelező kiválasztásán túl) a rendszerhez tartozó kiegészítők alkalmazásával biztosíthatjuk. Ez magában foglalja a kúp- és szellőzőcserepeket, a hozzájuk tartozó kúpcserépszalagot, rögzítőkapcsokat, a tetőkibúvót, kéményseprő-járdát, a beszellőzés szerkezeteit és természetesen az adott körülményeknek megfelelő alátétfóliát is. Ez utóbbi esetében fontos követelmény a vízzáróság az alacsony hajlásszög miatt, valamint a páraáteresztő képesség, mivel a vastag hőszigetelő réteg miatt a fólia közvetlenül a hőszigetelésre kerül, így az épületből kiáramló párát át kell engednie, hogy az a cserépfedés alatti átszellőztetett légrésen keresztül távozni tudjon.

A Wienerberger mintaházon alkalmazott Tondach Figaro Deluxe engóbozott cserép a hozzá tartozó kiegészítőkkel tökéletesen biztosítja az e4 követelményeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a tető időtálló és korszerű marad a jövőben is. A szürke szín és az egyszerű forma jól illeszkedik az épület stílusához. A körülhornyolt sajtolt cserép és a vízzáró alátéthéjazat lehetővé teszi a 20°-os hajlásszög alkalmazását hálós fektetés esetén is. A kerámia tetőcserép nem bocsát ki semmilyen káros anyagot, és a megfelelő kiegészítőknek köszönhetően hosszú távon biztosítja az épület védelmét.

 

Kiss Benedek

 

A blog következő része: Lakókomfort, azaz mitől érezzük magunkat jól egy családi házban