2018 01 23

Low-tech irodaház 80 cm vastag téglafallal

Building 2226, Lustenau

Az ausztriai Vorarlberg tartomány nem tartozik a Föld azon régiói közé, ahol természetesnek tűnik egy 2500 m2-es irodaházat fűtés nélkül megépíteni. A Baumschlager-Eberle építésziroda vezetője, Dietmar Eberle azonban olyan épület mellett tette le a voksát saját új irodaházuk tervezésekor, amiben nemhogy fűtés, de gépi szellőztetés és hűtés sincsen. A koncepció igen egyszerű: vegyünk egy jó vastag téglafalszerkezetet, egy egyszerű épületformát, és profi épületenergetikai szimulációk segítségével optimalizáljuk az épület működését.

 

building-2226-1

 

Modern épületek kapcsán gyakran high-tech gépészettel telerakott irodákra, okoseszközökkel működő lakóházakra asszociálunk. Az alacsony energiafogyasztást és a mai elvárásoknak megfelelő, magas komfortszintet a legtöbb esetben valóban bonyolult gépészeti berendezésekkel tudjuk csak biztosítani. Ugyanakkor minél több gépet építünk be a házba, annál nagyobb a meghibásodás lehetősége, és annál drágább a javításokat, karbantartásokat elvégezni. Így a gépészet működtetése az alacsony energiafogyasztás ellenére is jelentős üzemeltetési költséget eredményezhet. Ez csak egy a számos tényező közül, ami a Bodensee melletti építésziroda fantáziáját mozgatta. Saját maguknak olyan épületet szerettek volna tervezni, ami tökéletes környezetet nyújt a kreatív alkotómunkához.

 

building-2226-2.jpg

a teljes galéria megtekintéséhez kattintson a képre

 

A falszerkezet
Az ötemeletes, nagyjából kocka alakú irodaház külső falait két rétegben, 38-38 cm-es kerámia falazóblokkból építették. A belső réteg hagyományos, nagy szilárdságú nútféderes téglából készült, míg a külső réteg jó hőszigetelő képességű, sűrű üregszerkezetű téglából épült meg, aminek köszönhetően a teljes falszerkezet hosszú élettartamú, természetes anyagokból áll, és a nagy hőtároló tömegen kívül kiváló hőszigetelést is biztosít. A külső és belső felületeket magas mésztartalmú ásványi vakolattal látták el, amihez elengedhetetlen a kemény, biztos hátszerkezet. Ezzel a frappáns megoldással tökéletesen károsanyag-mentes falszerkezetet készítettek, ami nagyban segíti a kiváló belső komfortszint fenntartását.

 

Hogyan működik?
Az épület működésének legfontosabb alapkövetelménye a szükséges belső komfortszint biztosítása. A cél az volt, hogy a belső hőmérséklet egész évben 22 °C és 26 °C között maradjon, innen származik az épület neve is (Building 2226). De mégis hogyan teljesíthető ez fűtőberendezés nélkül? Azzal, hogy az épület formája nagyon kompakt, illetve a jó hőszigetelő képességű szerkezeteknek köszönhetően a teljes hőigény már eleve alacsony. Ami hőveszteséget pedig pótolni kell, arra az emberek hőleadása, a lámpák melege, illetve a számítógépek és egyéb irodai berendezések hulladékhője is elegendő. Természetesen a megfelelő hőmérsékletről nyáron is gondoskodni kell, ezt pedig a hőtároló tömeg és a természetes szellőzés optimalizálásával érték el. Ez utóbbi külön figyelmet érdemel, ugyanis a friss levegő mennyiségét úgy szabályozza az épület, hogy a nagyméretű ablakok oldalán egy automatikusan nyíló keskeny szárny található, amely akkor lép működésbe, ha a helyiségben a CO2 tartalom emelkedni kezd. Ezzel, illetve az épület belső geometriájának optimális kialakításával tehát a folyamatos frisslevegő-ellátás is biztosítható.

 

A tér optimalizációja
A belső téri komfort vizsgálata természetesen nem korlátozódott csupán a hőmérséklet és a levegőellátás méretezésére. A tervezéskor nagy figyelmet fordítottak a kellemes belső térérzet biztosítására is, ezért az irodák 3,4 m-es, a földszinti terek pedig 4,5 m-es belmagasságúak. Ezzel a munkahelyek természetes megvilágítását is elősegítették, ráadásul energetikai szempontból is jobb kialakítás jött létre. A fölszinten egy kiállítótér és egy büfé is helyet kapott, így kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak a látogatóknak és a munkatársaknak.

Az épület kiváló mérnöki és építészeti gondolkodásmódról tesz tanúbizonyságot, ugyanis az elmúlt években végzett mérések alapján problémamentesen működik, és nevéhez hűen nyújtja az elvárt komfortszintet. A természetes anyagoknak és a pofonegyszerű kialakításnak köszönhetően az épület önmagától működik, az egyszerű épületfizikai folyamatokat anélkül tudja kordában tartani, hogy ahhoz külön gépi beavatkozásra lenne szükség. Lehet, hogy ez jelenti a téglaépítés új irányát? A kérdést persze még nem tudjuk megválaszolni, de a koncepció már több hazai építész fantáziáját is megmozgatta. Reméljük, nemsokára hasonló itthoni épületekről is beszámolhatunk.

 

Kiss Benedek
műszaki szaktanácsadó
Wienerberger Téglaipari zRt.

 

Cikk képekkel

Facebook megosztásGoogle Plus megosztásTwitter megosztásLinkedIn megosztás

...