Innovatív téglával a magas rezsiszámlák ellen

Hírek

2024.01.10.

Ma már az emberek nagy része tisztában van azzal, hogy egy jól szigetelt lakás vagy ház nemcsak komfortérzetet biztosít a hideg téli vagy forró nyári napokon, de a jól megválasztott anyagoknak köszönhetően a rezsiköltségeken is jelentős megtakarítás érhető el. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a házunk falán a fűtési energia majd 50%-a veszhet el.

Télen házunk falán a fűtési energia kb. 50 %-a veszhet el.

kép 1 / 3

Hogy megértsük, miért fontos a hővédelem a falazóelemek esetén, vizsgáljuk meg, hogyan oszlik meg egy átlagos családi házban a hőveszteség. A tetőn 15-25%, a padlón 12-20% meleg is elillan, míg a ház falán keresztül a nyílászárókon 10-25%, a falazaton keresztül pedig 20-35% fűtési, vagy hűtési energia is távozhat.

A Wienerberger és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által közösen kifejlesztett Porotherm X-therm innovatív belső szerkezetének köszönhetően akár 50%-kal jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik a hagyományos téglákhoz képest. Az X alakú bordaszerkezet különleges kialakítása lassítja a hő áramlását. Használatával olyan egyrétegű falazat építhető, amely akár kiegészítő külső hőszigetelés nélkül is képes a legkorszerűbb épületenergetikai elvárások teljesítésére.
A jó hőszigeteléssel rendelkező fal titka nemcsak a megfelelő téglában, hanem az innovatív falazási mód alkalmazásában is rejlik. A falazáskor a téglák közé kerülő kötőanyag más hőszigetelő-képességgel rendelkezik, mint a kerámia, így hőhidak alakulnak ki a megépített falban. Ám míg a hagyományos habarccsal 10 sor magas fal esetén 5% felületen alakítunk ki hőhidat, ez a Porotherm Rapid technológia alkalmazásával akár 0,4%-ra csökkenthető. Ennél az eljárásnál ugyanis a síkra csiszolt téglák tökéletesen illeszkednek egymáshoz, és a kötőanyag köztük csupán a korszerűbb vékonyhabarcs, vagy a még innovatívabb Dryfix extra ragasztóhab.

Ráadásul a Rapid technológiával jelentősen, akár 98%-kal csökkenthető a víz- és a kötőanyagok felhasználása is. Emellett a kivitelezési munka hossza is lerövidül: egy 100 négyzetméteres családi ház falazata akár 13 nap alatt elkészíthető, ezzel szemben a tradicionális habarcsos technológiával ez csaknem egy hónapba telik.

Kulcsfontosságú tehát, hogy már a ház tervezésénél gondoljunk a megfelelő tégla kiválasztására!

További információ a Porotherm X-therm termékcsaládról a gyártó honlapján olvasható.

Forrás: Wienerberger zRt.