Jótékony célú összefogás a lakhatási problémákkal küzdő családokért

Hírek

2022.05.22.

Meghosszabbította együttműködését a rászorulók otthonteremtését segítő szervezet, a Habitat for Humanity Magyarország és a hazai piac egyik legnagyobb építőanyag gyártója és forgalmazója, a Wienerberger zRt.

Az itthon 2015 óta tartó partneri együttműködést újabb három évre hosszabbították meg a felek. Az összefogás célja, hogy közvetlen és kézzelfogható segítséget nyújtson lakhatási problémákkal küzdő családoknak és embereknek. A program keretén belül a karitatív szervezet a Wienerberger zRt-től kapott 30 millió forintot érő termékadománynak köszönhetően további 3 évig tud hozzájárulni rászoruló és hátrányos helyzetű családok lakhatási helyzetének rendezéséhez.

„2015 és 2021 között a Habitat és a Wienerberger zRt. együttműködésének eredményeként, összesen 128 lakóegység felépítését vagy felújítását támogattuk, így összesen 152 családnak tudtunk közösen segíteni.” – nyilatkozta Farkas Zoltán, a Habitat terepi programjainak vezetője. – „A most megkötött partnerség, az előző évekhez hasonlóan, az egész országra kiterjed.”

A korábbi együttműködések egyik kiemelkedő példája a szabadszállási Strázsa Kégli felújítása, amelyről az alábbi videóban is megtudhatók további részletek.
Az épületnek helyt adó ingatlant 2019-ben vásárolta meg az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok számára komplex, integrált programokat működtető Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet. A terv adott volt, ám a nagyon rossz állapotban lévő épület – lényegében teljes – felújítását a nonprofit szervezet önerőből nem tudta fedezni. Ekkor kapcsolódott be a projektbe a Habitat és a Wienerberger. A támogatás részeként végül mintegy 2500 cserepet szállítottak a szabadszállási ingatlan rekonstrukciójához, amely kiegészült még gerinccserepekkel, szegőlécekkel, szellőzőkkel és hófogó cserepekkel is.
A gyönyörűen felújított ház ma már 11 megváltozott munkaképességű, illetve értelmi sérült fiatalnak nyújt otthont. Vannak közöttük, akik állami gondozásból érkeztek a házba, és itt lett először önálló szobájuk. A Strázsa Kégli lakói a képességeikhez illeszkedő segítségnyújtás révén itt lehetőséget kapnak az önálló életre.

A mostani együttműködés egy előre meghatározott keretösszegről szól. Ennek értelmében a három évre, összesen 80 ezer euróig (mintegy 30 millió forint) ingyenesen hívhat le a Habitat kedvezményes árajánlat alapján Wienerberger-termékeket. Ezek jellemzően cserepek, ám építési feladatok esetében téglát és egyéb szükséges kiegészítőket is biztosít a vállalat.

Forrás: Wienerberger zRt.
Kép forrása: habitat.hu