Józanság és helyénvalóság – Czigány Tamás építész gondolatai

Téglaházak Magazin

2017.12.19.

Széteső világunkban fontos számomra a logikus és egyszerű gondolkodás. Az egyszerűség és természetesség elérése sok munka – az egyszerű nem a primitívet jelenti, hanem a tiszta képleteket, a jó arányokat, az anyagok megfelelő használatát, az épület magától értetődő viselkedését az adott környezetben. Helyénvaló épületeket kell létrehozni, nem többet és nem kevesebbet, mint amit rendeltetése vagy a fizikai-társadalmi környezete megkíván.

czita-ujronafo-1

kép 1 / 4

A világ szétdarabolódott, szemünk láttára hullik szét. Az építész kezében ma már nincs meg a társadalmi elvárásokon alapuló eszközrendszer, melyet a történelmi korok stílusai határoznak meg. Ezért a tervezés mindig újrakezdés, ahol fontos a munka távolról való megközelítése, az összefüggések elemzése. Szintén fontos az empátia, az építésznek számos szituációba kell beleélnie magát, a megrendelő, az épületet használók helyzetébe. Minden épület más összefüggésrendszerben épül, az épületnek meg kell teremtenie saját terét, meg kell találnia kapcsolódási pontjait, azt a viszonyt, amelyben megállja helyét.

czita-ujronafo-2

kép 1 / 4

A tégla egy jó anyag. Ősi dolog, kicsit olyan, mint a kenyér, olyan egyszerűen is készül: agyag, víz, tűz – alapelemek. Elfér a kézben, az ember által rakott épületbe beleköltözik valami. A tégla egy biztos pont. Ha az ember téglából épít, annak természetét, tulajdonságait szem előtt tartva nem lehet nagyot hibázni. Ha lehetőség van rá, igyekszem használni.

Az ember teszi az egyik téglát a másikra, és ha szépen összeilleszkednek, azaz a józan megfontolások alapján szerkesztett épület ellátja a neki szánt rendeltetést, akkor képes lesz túlmutatni önmagán, és részese lesz egy rendnek, mondhatnánk a szerkesztett világ rendjének.

 

Czigány Tamás
Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész

 

Lejegyezte: Ladányi Ágnes