Katalán boltozat – új lehetőség a hazai építészetben

Téglaházak Magazin

2018.01.30.

Akik vonzódnak a különleges épített környezethez, jól ismerik a boltozatok formavilágának gazdagságát, a boltozott terek speciális térformálását. A katalán boltozás építéstechnológiája révén most újra elérkezett a boltozott terek világa, hiszen a szerkezet ideális súlyával és azzal a rendkívüli tulajdonságával, hogy nem igényli a szokásos, építés közbeni alátámasztást, kiváló és egyedi szépségű megoldást jelenthet azokra a problémákra, amelyek az itthon ismert boltozatok építésénél felmerülnek.

epitsunk-katalanboltozat-1

kép 1 / 6

A Güell-palota kupolája, Barcelona (Antoni Gaudí, 1886)

A katalán boltozat a membránhéj szerkezetek közé sorolható speciális boltozattípus. Vastagsága mindössze kb. 8 cm, de képességeivel meghaladja a hagyományos, vastag boltozatok tulajdonságait. A katalán boltozat (egész téglák helyett) kis elemekből áll, szerkezete három vékony, kerámialapokból álló réteg egymáshoz ragasztásából jön létre. Építésekor a boltozat elemeit összekötő habarcs kohéziós szilárdságát, azaz összetartó erejét is kihasználják. A speciális, kohéziós építéstechnológia teszi lehetővé, hogy ezek a – legalább három irányból határolt – boltozott felületek zsaluzat nélkül készüljenek el.

epitsunk-katalanboltozat-2

kép 1 / 6

Egy hagyományos boltozat és a katalán boltozat

A természetes anyagok használata, a szépség, a kitűnő statikai működés és az időtállóság iránti komplex igényeinkre ideális választ ad a katalán boltozat. Nagyszerűsége az egyszerűségében is rejlik, hiszen a kerámialapokon és a szakértelmen kívül csupán gipsz- és cementhabarcs szükséges hozzá. Formálhatósága által egyedülálló szerkezetek alkothatók, anélkül, hogy súlyos költségekkel járna.

 

Egy kis történelem…
A katalán boltozat a 14. századi katalóniai építészetben jelent meg először, de ez a boltozatépítési rendszer az egész Mediterráneumban ismert volt, majd a 19. század végén a katalán modernista mozgalom résztvevői, Rafael Guastavino és Antoni Gaudí munkássága által vált közismertté. Guastavino a hagyományos katalán boltozási technológiával az Egyesült Államokban ért el szenzációs sikereket, míg Gaudí újszerű formavilágával Katalóniában működve forradalmasította a hagyományt.

A katalán boltozás mégsem vált világszerte elterjedtté, mivel a 20. századig nem igazán értették tartószerkezeti működésének lényegét – mire megértették, addigra már a vasbeton szerkezetek alkalmazása terjedt el. Most jött el az ideje annak, hogy a kerámia anyagú katalán boltozatok frappáns építéstechnológiáját a 20. században kialakult membránhéj szerkezeti tudással egyesítsük: így új irányt adhatunk a jövő építészetének.

 

Kutatás és kísérletek a BME Építészmérnöki Karán
Többéves egyetemi kutatási folyamatunk azt szolgálja, hogy a katalán boltozat Magyarországon is biztonságosan megépíthető és gazdaságosan alkalmazható legyen. A szerkezet tervezése komoly statikai és építészeti feladatot jelent: ehhez kellő szakértelem szükséges. A kivitelezés sem hagyományos módon történik, mivel e technológia nem tartozik a mai szakmai oktatás anyagai közé. Az évek során összegyűjtött ismeretanyag értelmezésén, rendszerezésén túl laborvizsgálatokkal, próbatestek és kész szerkezetek (pl. kerti pad, lépcső, valamint a Wienerberger Téglaipari zRt. szakmai támogatásával elkészült szemléltető boltozat-modell) építésével fedeztük fel és tanultuk meg a katalán boltozás technológiáját. A kísérleti fázisban a Creaton Hungary Kft. által kifejlesztett kerámialapokkal már itthon is elkezdődhet az építés.

 

Korlátlan lehetőségek
A kutatás eredményei bizonyítják, hogy a katalán boltozat födémek, lépcsők, áthidalások vagy akár egész hidak és mélyépítési szerkezetek létrehozására alkalmas, megoldást jelent dombházak tartószerkezetének kialakítására, zöldtetők vagy alacsony lejtésű tetők építésére. A hagyományos boltozati formák, dongák, kupolák vagy a membránhéj szerkezetek elliptikus, hiperbolikus vagy konoid formáin túl készíthetők vele akár teljesen szabadon formált szerkezetek is.

A katalán boltozat visszavezet bennünket egy elfeledett világba, egyúttal hatalmas formálási és tervezési szabadságot kínál a kortárs építészetben.

 

Bálint Tamás, Keserű Balázs
www.facebook.com/katalanboltozat