Kerámia tetőfedés – Hogyan kerülhetők el a gyakori kivitelezési hibák?

Téglaházak Magazin

2019.05.08.

A tető házunk éke, koronája, de nemcsak látványosnak, hanem tartósnak is kell lennie, hiszen ez az épület egyik legkomolyabb igénybevételnek kitett, legösszetettebb szerkezete – állapota jelentősen befolyásolja az épület élettartamát.

DCIM/100MEDIA/DJI_0081.JPG

kép 1 / 10

Esztétikus, egységes fedési kép

A természetes alapanyagokból készült kerámia tetőcserép az egyik legrégebbi építőanyag, népszerűsége ma is töretlen. Ellenáll az időjárás viszontagságainak, színtartó, rendkívül hosszú életű, szín-, forma- és stílusbeli gazdagságának köszönhetően pedig felhasználásával számtalan tetőforma kialakítható. Megfelelő kivitelezés esetén biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évtizedekre házunk védelmezője és dísze lesz a tető.

epitsunk-tetocserep-2

kép 1 / 10

Élképzés fogadó alsó szerkezete gerinctartó csavarral

A tetőfedés során ugyanakkor – részben napjaink építőipari munkaerőhiányának következményeként – számtalan kivitelezési hiba tapasztalható. Ezek egy része esztétikai jellegű problémákat okoz, de közülük számos jelentősen csökkenti a tető teljesítményét, sőt az anyagi káron kívül akár személyi sérülést is okozhat. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány jellemző hibát, illetve elkerülésük javasolt módszereit.

Egymáshoz képest egyenetlen sorok
A tetőfedéssel kapcsolatos alapkövetelmény az egységes és esztétikus fedési kép. A kerámia tetőcserepek gyártási technológiája, illetve az agyag alapanyag miatt a végterméknél – a szabvány által meghatározott tűrésértékeken belül – kisebb méretkülönbségek lehetnek, ezért (például a cserepek szorosan egymás mellé történő helyezése esetén) a tetőfedéseknél jellemző hiba az egymás feletti sorok elcsúszása, az oszlopok jobbra-balra „úszása”, ami esztétikailag nagyon zavaró képet ad. Ezt a hibát tudja kiküszöbölni a cseréposzlopok zsinórozása, ami segíti a tetőfedőt az egységes, szabályos fedési kép elkészítésében, ehhez minden esetben előzetesen meg kell határozni az adott tetőcserép ún. közepes fedési szélességét.
Az oldalhornyos cserepeknél a közepes fedési szélességet 12 darab tetőcserép egymáshoz szorított és széthúzott egymás mellé rakásával lehet kiszámolni, oly módon, hogy meghatározzuk 10 darab tetőcserép széthúzott és összeszorított értékét, majd a két szám számtani középértéke lesz a közepes fedési szélesség. Ennek háromszorosát felmérve lehet a zsinórozást 3 darab cserepenként kialakítani, és a cserepet szabályosan felrakni.
A hódfarkú tetőcserepek esetében a közepes fedési szélességet 5 darab cserép egymás mellé helyezésével határozzuk meg. Mivel a hódfarkú cserepeket minden esetben fugával kell felrakni (ennek értéke 2-5 mm kell, hogy legyen), a mért értékhez hozzáadjuk a fugaszélesség négyszeresét, majd ezt a számot 5-tel elosztva kapjuk meg a közepes fedési szélességet. A zsinórozás ez esetben 5 darab cserepenként történik.

Gerinccserepek (más néven: kúpcserepek) szembetűnő egyenetlen elhelyezése
Az élképzések típushibája, hogy közvetlenül az alapcserépre ülnek rá a gerinccserepek, ezért az élek mentén nem állnak vonalban, vonalvezetésük erősen hullámzó. A hiba különösen súlyosan jelentkezik akkor, ha az éleknél az alapcserép nincs bevágva az él (gerinc) vonaláig, mivel ekkor a gerinccserepek alatti sávban hézagok, rések maradnak, és az ezen a felületen az alapcserepekre felfekvő gerinccserepek nem tudnak zsinórállásban futni, a tető összképe pedig az élekkel együtt nagyon zavaró lesz. Szakszerű műszaki kivitelezés esetén az éleknél a gerinccserepek fogadószerkezete, aljzata lehet élpalló vagy gerincléctartóval kiemelt élléc, amelyre szabályos zsinórállásban fekszenek fel a gerinccserepek. Ez az aljzat annyira emeli ki a gerinccserepet, hogy az cca.1,8 cm-rel az alapcserép felett helyezkedik el. Ha az alapcserepek nem lennének alattuk, a gerinccserepek akkor is szabályosan zsinórban állnának.
Az éleknél a gerinccserép alatti sávok lezárására él- vagy gerinclezáró szalagot használunk; ennek feladata a cserép és a gerinccserép közötti nyitott sávok letakarása a porhó vagy csapóeső ellen. A szalag soha nem lóghat ki a gerinccserép alól; ehhez a megfelelő magasságú élléc kialakítása, illetve a megfelelő szélességű lezárószalag kiválasztása szükséges.

Kilazult, lecsúszó és leeső cserepek
A cserepek megfelelő, stabil rögzítése nemcsak azért fontos, hogy a tető el tudja látni feladatát, hanem azért is, mert a kilazult, lecsúszó és leeső cserepek komoly baleseti kockázatot is jelenthetnek.
A meredek hajlásszögű tetők esetén minden harmadik, minden második és extrém esetekben akár minden egyes cserepet mechanikailag is rögzíteni kell, amelyre tökéletes megoldást kínál az EPDM tömítőfejjel ellátott csavar. A tömítőfej gondoskodik a vízzárásról, a rozsdamentes acélból készült csavartest kialakítása pedig lehetővé teszi, hogy az egy kézi csavarbehajtó segítségével is könnyedén áthatoljon a gyárilag kialakított, kikönnyített szeglyukon. 
A tetőfelület hajlásszögétől függetlenül, a szélső helyzetű (eresz, gerinc, él, vápa és szegélyek menti) cserepeket, valamint a vágott cserepeket is minden esetben rögzíteni kell! A legtöbb esetben ezeknél a cserepeknél is célszerű a szeglyukon keresztül, rozsdamentes, tömítőfejes csavart alkalmazni, a vágott cserepeknél azonban könnyen előfordulhat, hogy az akasztófület és a szeglyuk helyét levágjuk a cserépről. Ezekben az esetekben a rögzítés horganyzott huzallal, illetve gyári viharrögzítő elemekkel történhet, és praktikus megoldást jelent a huzallal ellátott akasztókapcsok, karmok alkalmazása is.
Külön ki kell emelni a szél turbulens áramlásából keletkező szívóerő elleni védekezést, hiszen a szeglyukon keresztüli, csavarral történő rögzítés ez ellen nem nyújt megfelelő védelmet. A szívóerő a cserepek lábvonalában fejti ki forgató hatását, így célszerű olyan rögzítést alkalmazni, amely ugyanitt fejti ki védelmét. Az összefoglalóan viharkapcsoknak nevezett rögzítőanyagoknak alapvetően két nagy csoportja létezik: a beakasztós és a beütős viharkapcsok. A hornyolt és hódfarkú cserepekhez jellemzően egyedi kialakítású beakasztós viharkapcsok tartoznak, de a hornyolt cserepekhez univerzális beütős viharkapocs is használható, amelynek speciálisan kialakított műanyag testében foglal helyet az állítható magasságú oldalhoronyba kapaszkodó kampó és a kapocs tetőléchez történő rögzítéséhez szolgáló szeg is. A viharkapcsok szükséges mennyisége és elhelyezése a tetőfelületek hajlásszögétől és geometriájától függ, továbbá figyelembe kell venni a helyi adottságokat (pl. az uralkodó szélirányt) is. További segítséget nyújt az MSZ EN 1991-1-4 szabvány által részletezett szélteherszámolás, hiszen így a szélterhelési zónákra külön-külön meghatározhatjuk a szükséges mennyiséget és a kiosztási sémát is.
A rögzítési hibákon kívül a vágott cserepek méretének figyelmen kívül hagyása is eredményezheti a tetőcserepek kicsúszását. A vágott cserepek minimális szélessége 6 cm – ennél kisebb cserépdarabot beépíteni nem szabad, mert az a hónyomás miatt eltörhet, a tetőfelület hiánya pedig beázást okozhat. Amennyiben 6 cm-nél kisebb vágott cserépre lenne szükség, a cserépsorba elhelyezett feles cserép segíthet ennek elkerülésében.

A tetőn megcsúszó hótömeg
A lecsúszó cserepeken kívül a hiányzó vagy nem megfelelően kialakított hófogó rendszer miatt mozgásnak induló hótömeg is komoly károkat okozhat – egyrészt a tető alatt, másrészt a tetőfedés síkjában található szerkezetekben (például átvezetők, felépítmények, vápák, tetősíkablakok) is.
A helyes hófogás kialakítására több megoldás létezik. A teljes felületen elszórtan elhelyezett pontszerű hófogók, hóvágók segítenek abban, hogy a tetőn felgyűlt hó nehezebben csússzon meg, illetve nagy tömegű hómennyiség helyett több kisebb darab induljon mozgásnak, amelyek nem képesek komoly kárt okozni. A hófogók elhelyezése és mennyisége a tető hajlásszöge és a tetőn várhatóan felgyűlő hómennyiség alapján határozható meg.
Egy másik megoldás a vonalmenti hófogó rendszerek alkalmazása: ilyenek a hófogó rácsok, csövek és rönkfák, amelyek gátat képeznek a lecsúszó hótömeg előtt. Ezek kialakításánál több szempontot is figyelembe kell venni, például a szarufa hosszát, a várható hóterhelés mértékét, a tető formai kialakítását, illetve a rajta található felépítmények és tetőáttörések elhelyezkedését. Ezektől függően akár több hófogósort is ki kell alakítani. Praktikus és gazdaságos megoldás lehet a kétfajta hófogási módot vegyíteni, főleg azokon a tetőfelületeken, amelyek alatt gyalogos közlekedésre is lehetőség van.
Ha azt szeretnénk, hogy a tetőnk olyan tartós legyen, mint amit a beépített kerámia tetőcserép élettartama lehetővé tesz, a kivitelezéshez hozzáértő szakember segítségét szükséges igénybe venni. A gyártóknál rendelkezésre álló számtalan kiegészítő elem megkönnyíti a tetőfedő munkáját, és alapvetően járul hozzá a tető hosszú élettartamához. A kerámia tetőcserepek és a gyártók által kínált tetőkiegészítők komplex rendszert alkotnak, ezek szakszerű beépítésével a tető több generáción át biztos védelmet nyújt.

Hives Zsolt műszaki szaktanácsadó, Wienerberger Zrt.
Zajácz András alkalmazástechnikus, CREATON South-East Europe Kft.