Kihirdették az Esztétika és fenntarthatóság építészeti tervpályázat győzteseit

Hírek

2022.11.29.

2022. november 12-én, az Uránia Filmszínházban, a Média Építészeti Díja gálán került sor a Wienerberger Zrt. által meghirdetett „Esztétika és fenntarthatóság” elnevezésű nyílt építészeti tervpályázat ünnepélyes díjátadójára. A pályázat célja, hogy hazai szakemberek bevonásával, kreatív kísérleti példákon keresztül mutassa be a Tondach új, fehér színű Inspira kerámia tetőcserépének egyedülálló designját, a világos felületek építészeti lehetőségeit és a termék alkalmazásának az épített környezet túlmelegedése ellen gyakorolt kedvező hatásait, fentarthatósági előnyeit.

A kortárs építészet mindig a jelen kor problémáira, kihívásaira reflektál. A közelmúltban előtérbe került a természetközeliség és a környezettudatosság; a reprezentálás helyett pedig a mértéktartás lett az irányadó. A szakmai zsűri kiemelte, hogy a pályázatra beérkezett munkák legjobbjai visszatükrözték ezeket az elveket.

A pályázat győztese Bálint Zoltán „Fészek” menedékház elnevezésű pályaműve lett. A víz fölé, cölöpökre helyezett menedékházak olyan közel kerülnek a természethez, hogy szinte el sem válnak attól. Különlegessé teszi a kis épületeket a magastető, a felső üvegezett zárófödém és az ezzel létrehozott, égre néző belső tér.

A második helyen Bors Eszter Mogyoródi közösségi háza és Böröcz Péter Egészségháza osztozott.

Bors Eszter közösségi házának terve egy sikeres és eredeti elgondoláson alapul. A településszerkezetbe úgy illeszti bele az új épületet, hogy a meglévő nyeregtetős házat sokszorozza, majd egymás mellé sorolja, és a középső elem eltolásával megteremti a közösségi ház bejáratát, udvarát, egy nagyszerű gyülekezési teret.

Böröcz Péter Egészségháza kitűnően átgondolt, más településre is könnyen alkalmazható épület, hiszen a szerkesztés szabályai archetipikusak. A két fő tömeg funkciók szerint különül el, fűszer- és virágkerttel elválasztva, középen felnyitott tetőelemekkel árnyékolva. A terv példaszerűen kezeli az épületek közötti teret, az érkezés és a találkozások helyét.

A harmadik hellyel díjazott Mikus László terve arra ad választ, miként lehet egy régi, jellegtelen présház-épületet átmenteni mai világunkba. A hozzáépítés minimális, épp csak akkora, amekkorára szükség van a pihenéshez, a csendes szemlélődéshez. A közhelyes présház minták követése helyett megmutatja, miként tud az építész a talált, magára hagyott romból kreatív eszközökkel, kis mozdulatokkal új jelet teremteni.

A pályázat Legjobb eredeti ötletért járó különdíját Ungerhofer Dániel kapta. Az épület kialakítását egy origami hattyú vonalvezetéséhez, geometriai nagyszerűségéhez hasonlítja a fiatal építész. A tető idomainak törése a terep adottságaihoz alkalmazkodik. A „Hattyú és Lepke ház” azok számára kínál közösségi- és lakóteret, akik természetes környezetben képzelik el életüket.

Vörös-Grigoriu Eszter „Hószikla” lakóépület rajzával a Legjobb grafikai design különdíját kapta a szakmai zsűri véleménye alapján.

„Fantasztikus és elgondolkodtató tervek készültek. Dicséret illeti az összes pályázót a magas színvonalú tervekért. A Wienerberger Magyarország csapata nagyra értékeli munkájukat és reméli, hogy ezen tervek tovább motiválják az építészeket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és szabadon engedjék a kreativitásukat. Bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk megszondázni a hazai szakma legjavát, és egy következő pályázaton újabb, hasonlóan kiváló tervekkel és tervezőkkel találkozhatunk majd” – mondta Vincze László dla, építész.
A szakmai zsűriben rajta kívül Annus Marina és Páricsy Zoltán építészek kaptak helyet.

Fotók és látványtervek: Wienerberger Zrt.