Kiválóan teljesített az e4 mintaház

Hírek

2022.09.08.

A nyár végén módosított épületenergetikai jogszabályok értelmében további két év haladékot kapva, 2024. június 30-tól minden új épület energetikai teljesítménye „közel nulla” kell, hogy legyen. Az uniós energiahatékonysági elvárások alapján a Wienerberger kidolgozott egy koncepciót, melynek alapján már 2015-ben megépítették Magyarországon az „e4” elnevezésű mintaházat. Az épület első hatéves mérési időszaka lezárult: ennek alapján megállapítható, hogy stabilan teljesíti az előzetesen meghatározott követelményeket.

Kivaloan-teljesitett-az-e4-mintahaz01

kép 1 / 7

Újabb két évet kaptak az építtetők, hogy megfelelően fel tudjanak készülni az energiahatékonysággal szemben támasztott elvárásokra: az új épületek 2024. június 30-tól csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeket teljesíteni tudják.
A 7/2006 TNM rendelet szerint az épületnek három szinten kell teljesíteni az elvártakat: határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezője (U-érték); fajlagos hőveszteség-tényező és összesített energetikai mutató. További elvárás, hogy az épület energiaigényének legalább 25%-át megújuló forrásból fedezzék. A követelmények teljesülését új és meglévő épületek esetében is a rendeletben előírt számítási módszerrel kell kiszámolni.

A Wienerberger négy „e” betűs fogalomra alapozta az évekkel ezelőtt kidolgozott, ún. e4 épület koncepcióját, úgymint: energiahatékony, élhető, elérhető és egészséges. A projekt keretében 2015 szeptember végére készült el a Budapesten a magyarországi mintaház, melyet azóta életvitelszerűen használ a tulajdonos család. Az építés során monitoring rendszert alakítottak ki, mely méri és rögzíti az épület működésével kapcsolatos adatokat. Így a házzal való kapcsolat nem szűnt meg az átadást követően, folyamatosan nyomon lehet követni a felhasználási adatokat.

Kivaloan-teljesitett-az-e4-mintahaz06

kép 1 / 7

A mintaház hatéves mérési időszaka lezárult, így már pontos értékekkel alátámasztva is bizonyítja, hogy kiemelkedően jól teljesítette az elvárt követelményszintet, pedig a rendeletben előírtakhoz képest kedvezőtlenebb körülmények (hidegebb téli időjárás, magasabb belső kívánt hőmérséklet) adódtak. A teljes éves rezsiköltség a mért időszakban 150 és 200 ezer forint között alakult, ami egy 147 négyzetméter nagyságú ház esetében kifejezetten kedvező.

A projekt sikeréhez a következőket kellett szem előtt tartani:

  • Az e4 ház a Wienerberger különböző termékeinek együttes rendszerbe foglalásával jött létre. Mivel az épületenergetikai követelmény komplex elvárást támaszt az épülettel szemben, nem elég egy-egy egyedi, energiahatékony megoldás (pl. jó falazóanyag) kiválasztása, hiszen a teljes rendszer együttes működésén múlik az épület végső energetikai hatékonysága.
  • A megfelelően működő épület létrejöttében számos szereplő vett részt (tervező, kivitelező, felhasználó): a teljes folyamat során ugyanazt a magas színvonalat kellett biztosítani. Gondos tervezési folyamat előzte meg az építést, a kivitelezés során folyamatos minőség-ellenőrzés történt, és természetesen nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű termékek kerültek beépítésre.
  • Az épület energiahatékonyságát a passzív (épületburok hőszigetelése, nyílászárók tájolása, árnyékolása) és az aktív rendszerek (hővisszanyerős szellőztetőgép, hőszivattyú, felületfűtés/hűtés) egyaránt befolyásolják. Ezek összehangolt működése biztosítja az e4 házban a megfelelő komfortot (jó hőérzet, friss levegő) és a hatékony energiafelhasználást is.
  • Az e4 házban számos innovatív megoldás is megvalósításra került. Az épület formája aktívan részt vesz a nyílászárók árnyékolásában; a merevítő falakban zsaluzó kerámia falazóelemeket használtak; a szellőztetőberendezés levegőjét talajkollektorral temperálták; stb. Itt alkalmaztak először Magyarországon ferde Porotherm födémet, és a födémbe integrált légcsatorna-rendszert építettek. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az épület magabiztosan teljesítse a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeket.

Tévhit, hogy a szigorodó előírások miatt szükségessé vált homlokzati hőszigetelést csak úgy lehet megoldani, hogy a téglafalakra vastag hőszigetelő réteg kerül. Az e4 ház azt is bizonyítja, hogy szigetelőanyag nélkül, egyrétegű kerámia falazattal is könnyedén teljesíthető az elvárás.

A követelmények és a környezetvédelmi szempontok mellett, hosszútávon anyagilag is megtérül egy energiatakarékos ház. A felhasználói szokások, az egyes tervezési paraméterek és az épületjellemzők természetesen különböző mértékben befolyásolhatják a hatékonyságot.

További információk az e4 házról a Wienerberger honlapján érhetők el.

Forrás: Wienerberger Zrt