Lezajlott a 2022. évi Téglás Klub

Hírek Téglás Klub

2022.06.27.

A pandémia okozta két év kényszerszünet után a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség 2022. június 2-3-án újra megtarthatta a hagyományos Téglás Klub rendezvényét, ahol a hazai tégla- és cserépipar szakemberei találkozhattak egymással. Az idei házigazda, a CREATON South-East Europe Kft. segítségével, Lentiben megszervezett rendezvény fő témája az iparág jövője és a fenntartható tégla-és cserépgyártás volt.

32

kép 1 / 5

Június 2-án, a rendezvény első napján három előadást hangzott el, ezek közben, majd utánuk a résztvevők aktív bevonásával izgalmas szakmai beszélgetések alakultak ki.

Dr. Kocserha István, a Miskolci Egyetem Kerámia és Polimermérnöki Intézetének igazgatója az iparág dekarbonizációs alternatíváiról beszélt. A kibocsátáscsökkentés elvi lehetőségeinek bemutatását néhány konkrét példa ismertetése követte. Az összefoglalásban többek között elhangzott, hogy a kibocsátáscsökkentési célok csak radikális változásokkal érhetők el, a jelentős kibocsátás-csökkenést eredményező új technológiák ipari méretben történő alkalmazhatóságát biztosító fejlesztések pedig még most zajlanak. A rendkívül hosszú megtérülési idejű beruházások megvalósíthatóságához továbbá ösztönzők, támogatások is szükségesek. Dr. Kocserha István előadása ide kattintva érhető el.

Serfőző László, a Wienerberger zRt. környezetvédelmi szakértője arról tartott előadást, hogy a vállalat milyen lépéseket tesz a fenntartható tégla- és cserépgyártás jegyében. A fajlagos CO2 kibocsátás csökkentési megoldásokon kívül a körforgásos gazdaság felé, illetve a biodiverzitás növelése irányába tett lépésekről is szó esett. Az előadás a termékek gyártási szakaszán túl az életciklusuk későbbi fázisaira is kitért, pl. arra, hogy ezeknek a rendkívül hosszú élettartamú, majd újrahasználható, illetve hasznosítható égetett kerámia építőanyagoknak az alkalmazása hogyan járul hozzá a fenntarthatósági célok teljesüléséhez, továbbá hogy a korszerű, innovatív termékek hogyan segítik az épületek energiahatékonyságának javulását. Serfőző László előadása itt érhető el.

Antal Béla, a CREATON South-East Europe Kft. műszaki igazgatója zárta az előadók sorát, aki az energiafelhasználás és CO2 kibocsátás csökkentésének lehetőségeiről beszélt a cserépiparban, konkrét vállalati példákat hozva. Kiemelte a mérések fontosságát, és azt, hogy ezek alapján minden gyártó már most meg tudja tervezni, majd el is tudja indítani a CO2 kibocsátás csökkentéséhez vezető, kezdetben akár kifejezetten kis lépéseket. Hangsúlyozta, hogy addig is, amíg a radikális változásokhoz vezető technológiák (és a bevezetésükhöz szükséges források) elérhetőek lesznek, a már jelenleg is megvalósítható fejlesztéseket érdemes végrehajtani. Előadásának zárógondolatai a következők voltak: „Próbáljuk tudatosan kezelni, amink van!”, illetve: „A varázslópálca nálunk van!”. Antal Béla előadása ide kattintva érhető el.

Június 3-án, a rendezvény második napján a CREATON gyárát tekinthették meg a résztvevők. A cég vezetői a bányászattól a cserépkészítés folyamatán keresztül, a minőségellenőrzési rendszeren át a csomagolásig a gyártás valamennyi fázisát bemutatták.

A Lentiben két gyáregységgel rendelkező vállalatnál nemrég végrehajtott komplex fejlesztés eredményeként új épületrészt építettek, illetve növelték a gyártókapacitást: a már üzemelő egy darab négyfejes revolver présgép mellé két darab kétfejes présgéppel ellátott gyártósor került. A megduplázott kapacitás növeli az üzembiztonságot, és lehetővé teszi a teljes gyártósor maximális kiterhelését. A présgép üzembe helyezésével egyidejűleg új folyamatfelügyeleti megoldásokat is megvalósítottak: olyan energiafelügyeleti rendszert telepítettek, amelynek segítségével a berendezések hatékonyságát és kiterheltségét online tudják követni, és az üzem energiafelhasználását és hatékonyságát folyamatosan fejleszteni.

A gyárlátogatás végeztével befejeződött az idei Téglás Klub. A résztvevők új élményekkel és ismeretekkel tértek haza.