Low-tech társasház a 21. században

Az ingatlanvásárlás során kiemelten figyelni kell arra, hogy a kiszemelt lakás fenntartható fűtési rendszerrel és lehetőleg légkondicionálással is rendelkezzen. Az előbbi a növekvő energiaárak, az utóbbi az egyre melegebb nyári időszak miatt. Vajon megoldható lenne az élet a költséges fűtési- és hűtési technológiák kizárásával? Úgy tűnik, igen. Ausztriában megépült az első olyan társasház, ahol mindezek nélkül, szükség esetén minimális alternatív rendszer használatával, mégis komfortosan élhetünk.

7cb085bcad417afd58988a4fb3a92380

kép 1 / 5

Az osztrák Baumschlager-Eberle építésziroda nevéhez fűződő 2226 épülettechnológiai koncepció lényege, hogy 22 és 26 Celsius-fok közötti stabil beltéri hőmérsékletet biztosítson fűtés és szellőzéstechnika nélkül. Az elgondolás bevált, de eddig főként irodaépületekben alkalmazták. Lakóépületben ezt az elvet most először használták a drága fűtési, hűtési és szellőztetési műszaki berendezések elkerülésére az osztrák Dornbirn városában. Egy átlagos társasház fenntartása igen nagy költségekkel jár, a low-tech koncepció azonban kivételes fenntarthatósága, energiahatékonysága és nem utolsó sorban költséghatékonysága miatt elnyerte a megrendelők bizalmát.

A domboldalon álló, sorház jellegű, kétszintes „Graf” társasház összesen nyolc lakásból áll. Minden lakáshoz saját terasz vagy erkély tartozik, az alagsorban pedig mélygarázs és pince található. Az épület jellegzetessége az 50 cm vastag téglafal és a fehér mészvakolat. Az épület vastag, nagy hőtehetetlenségű szerkezete hozzájárul a stabil belső hőmérséklethez, a mészvakolattal együtt pedig az egészséges klíma megteremtéséhez, mivel képes a környezetből felvenni és megkötni a káros anyagokat, pórusszerkezetének köszönhetően pedig kitűnő páraszabályozó. A falvastagságból adódóan mélyen ülő, keskeny szellőzőpanelekkel ellátott ablakokat beépített szenzor nyitja, illetve zárja a megfelelő belső hőmérsékletet és CO2-tartalmat biztosítva.

A vastag téglafal, a világos mészvakolat és a megfelelő tájolású szenzoros ablakok azonban még nem elegendőek egy épület felmelegítéséhez. A fűtést, ahogy a többi 2226-os épületnél is, alapvetően a benne tartózkodó emberek (minden ember átlagosan 80 watt hőkibocsátással rendelkezik), valamint az elektromos eszközök (pl. hűtőszekrény, számítógép, fénymásoló, nyomtató, kávéfőző) és a világítás hulladékhője biztosítja. Mindezek együttesen hozzájárulnak a 22°C-os alaphőmérséklet fenntartásához. Az eddig megépült és használatban lévő 2226-os irodaépületekben sok ember tartózkodik egyszerre és elektromos berendezés is sokkal több van, mint egy átlagos lakásban, egy lakóépület energiafelhasználása azonban más jellegű, így szükséges volt kiegészítő megoldásokat találni. A lakóegységek melegvíz-szükségletét egy nagyrészt a tetőn elhelyezett napkollektoros vízmelegítő-rendszeren alapuló tartalékberendezés fedezi: a rendszer nemcsak a vizet melegíti, hanem infravörös panelek segítségével a lakásokba is eljuttatja a meleget szükség esetén. A felesleges energiát ideiglenesen egy akkumulátorban tárolják.

A befektetőket igazolja és a koncepció sikerességét mutatja, hogy a lakások elkeltek és a tulajdonosok nagyon elégedettek. A csendes zöldövezet, a jó lakóklíma, a tökéletes komfort és a világításhoz, melegvízhez és a fűtéshez szükséges, nagyon alacsony, mindössze 30 cent négyzetméterenkénti villamosenergia-költség elegendő ok az elégedettségre.

A 2226 koncepcióról bővebben következő cikkünkben olvashatnak.