Magyar kerámia kéményrendszer 10 éve a piacon

Hírek

2024.01.25.

A Pápateszéri Téglaipari Kft. a téglagyártásban megszerzett több, mint 80 éves tapasztalatát felhasználva olyan kéményrendszert fejlesztett ki, amely egyedülállónak számít a hazai piacon. A BAKONYTHERM Kerámia Kéményrendszer már több, mint 10 éve bizonyítja azt, hogy biztonságos, energiahatékony, időtálló és ugyanakkor esztétikus is lehet egy kémény.

A kéményrendszer kifejlesztése 2013-ban kezdődött, amikor igény támadt arra, hogy egy családi ház építéséhez szükséges összes szerkezeti anyag megtalálható legyen a Pápateszéri Téglaipari Kft. kínálatában. Horváth Dezső, a cég egykori kémény-termék szaktanácsadója és fejlesztője vezette a munkálatokat. A samottcső kiválasztása és az alkatrészek megtervezése után a köpenyelem kidolgozása következett, innovatív módon, a közismert és általánosan használt beton helyett kerámiából. Ez a természetes anyag szervesen illeszkedik a téglaépítésű szerkezetekhez. Jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, mint az általánosan használt beton elemek, ami fűtési energia-megtakarítást eredményez. Lényegesen könnyebb – mindössze 14 kg –, mint az átlagos beton keményelemek, melyek súlya 32 kg körül van. Könnyebben, gyorsabban építhető, ráadásul az így elkészült elemek jól vakolhatók.
A kerámia külső köpenyelem alkalmazásán túl a külső torkolati kúpot is kerámiából készítették el, így a legszélsőségesebb körülmények között sem korrodál – szemben a fémből készültekkel. Ezzel egyaránt javult a kéményrendszer időjárásállósága és esztétikai megjelenése is.

01_Bakonytherm-kemenyrendszer

kép 1 / 2

A Bakonytherm kémények béléscsöve samott. Ez az anyag ellenáll a magas hőmérsékletnek (koromégés esetén akár 1000 °C is lehet) és a savas, kátrányos környezetnek egyaránt. Jó a hőtároló képessége, és a sima felületénél fogva hozzájárul az optimális kéményhuzat kialakulásához. A nagy méretválaszték elősegíti a kéményméretezés alapján történő optimális átmérő kiválasztását, és így a kiáramló hőveszteség is minimalizálható.

„A recessziós időszak közepén nem volt egyszerű egy új termékkel megjelenni a piacon, de a kivitelezők pozitívan fogadták, mivel könnyebben építhető, mint a beton köpenyelemes kémények. Vannak olyan kivitelezők, akik több éve folyamatosan csak ezzel dolgoznak.” -mesélte Valdinger Gábor, a Pápateszéri Téglaipari Kft. ügyvezető igazgatója, aki elárulta azt is, hogy terveik között szerepel egy új, gáztüzeléshez megfelelő kéménytípus kifejlesztése.

A Bakonytherm kínálatában jelenleg kétféle kéményrendszer elérhető:
A Bakonytherm Klasszik típusnál a kerámiaköpeny és a samottcső körül kialakuló zárt levegőoszlop szigeteli a kéményt. Magas füstgázhőmérsékletű fűtőberendezésekhez alkalmas:

  • tartalék kéményekhez (épületen belül építve),
  • vegyes tüzelésű kazánokhoz,
  • kandallókhoz.

A kémény szellőzőkürtővel ellátott kivitelben (BTK-S) is kapható.

A Bakonytherm Plusz kémények samottcső oszlopát ásványgyapot hőszigeteléssel veszik körül. A kémény szellőzőkürtővel ellátott kivitelben (BTP-S) is kapható. Alkalmazható:

  • vegyes tüzelésű kazánokhoz,
  • nyílt égésterű gázkandallókhoz,
  • olajkazánokhoz,
  • pellet és faelgázosító kazánokhoz,
  • cserépkályhákhoz, kandallókhoz.

A Bakonytherm Kerámia Kéményrendszer valamennyi kerámia alapú építési rendszerrel kompatibilis és egységes rendszerű alkalmazást biztosít.
A sikeres fejlesztés eredménye: 10 év alatt több, mint 4000 darab (30 ezer méter) beépített Bakonytherm Kémény.

További információk a kéményrendszerről a gyártó oldalán találhatóak.