Megkezdődött a nevezés a jövő évi Brick Awardra

Hírek

2023.01.17.

Az építészeti szakma egyik legrangosabb megmérettetése a kétévente megrendezésre kerülő Brick Award. A 2024-es díjra idén is öt kategóriában várják a pályaműveket. A nevezés ingyenes, a leadási határidő 2023. március 14. A Brick Award nyerteseit díjátadó gála keretén belül hirdetik ki, és az 50 legjobb pályaművel együtt bekerülnek a verseny hivatalos kiadványába, a Brick Book című albumba. A fődíjat elnyerő egyik kategóriagyőztes 7 ezer euró pénzjutalomban részesül, míg a fennmaradó négy kategóriagyőztes nyereménye 5-5 ezer euró.

Az első, pénzjutalommal járó Brick Awardot 2004-ben a cseh Josef Pleskot nyerte el egy kastélyparkban kialakított gyalogos átjáróval. A következő években nagydíjat nyert Magyarország, Németország, Liechtenstein, Dél-Afrika, Thaiföld, Spanyolország, Ausztria, Nagy-Britannia, Svájc és Lengyelország, a tavalyi évben pedig Kína.

Értékelési szempontok
Az innovatív tervezési és építészeti koncepció, a tégla és kerámia építőanyagok formabontó felhasználása, valamint a kivitelezés minősége a projekt esztétikájában, formájában és kialakításában alkotják a fő értékelési kritériumokat. Mindemellett a szakmai zsűri különös figyelmet fordít a fenntarthatóságra és az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességre, valamint az energia- és költséghatékonyságra is, ami a projekt alkalmasságát vizsgálja a tervezett célra. Az értékelés során az is számít, hogy mennyire illik a projekt az adott épülettípushoz és a kulturális környezethez.

Kategóriák

  1. “Otthon érzem magam” (Feeling at Home): magas színvonalú egy- és kétlakásos családi házak, ikerházak és kisebb lakásépítési projektek, amelyek kényelmes, megfizethető, egészséges és fenntartható életteret biztosítanak, nagyrészt energiahatékony megoldásokkal.
  2. “Együttélés” (Living Together): innovatív lakhatási megoldások, amelyek reagálnak az urbanizáció trendjeire és kihívásaira, mint például a szűk helyek, az energiahatékonyság és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a társadalmi kihívások, valamint az új lakhatási koncepciók.
  3. “Közös munka” (Working Together): kényelmes, esztétikus, energiatakarékos és funkcionális kereskedelmi épületek, irodák és ipari épületek.
  4. “Közös használatú közterek” (Sharing Public Spaces): funkcionális, energiahatékony, esztétikus és praktikus épületek oktatási, kulturális és egészségügyi célra, valamint közterületek és infrastrukturális projektek.
  5. “A megszokottól eltérő építkezés” (Building Outside the Box): innovatív koncepciók az újrahasznosítható építési megoldások jegyében. Előtérben az energiahatékonyság és a tégla különféle felhasználási módjai, az új építési technológiák használata, a különleges gyártású egyedi téglák és új díszítési módok alkalmazása.

A díjkategóriák a trendek és az aktuális témák alakulásának függvényében némileg módosulhatnak.

Nevezési feltételek

A nevezett pályaműnek jelentős részben kerámia építőanyagokból kell állnia, mint például kerámia falazóelemek, burkolótéglák, kerámia burkolólapok, kerámia tetőcserepek, kerámia homlokzati panelek.

  • A projekt a fenti kategóriák egyikébe besorolható legyen.
  • A projekt befejezésének időpontja 2020 vagy későbbi lehet.
  • A projekt újonnan épített, felújított és átalakított épületekből állhat.
  • A projekt tartalmazhat új és újrahasznosított téglákat egyaránt.
  • Wienerberger termékek használata nem releváns tényező a részvétel szempontjából.

Hogy lehet nevezni?
A résztvevőknek online űrlapot kell kitölteniük, amely a projekt alapvető adataiból, a projektet leíró rövid tájékoztató szövegből, valamint az épületről készült képek és tervek feltöltéséből áll. A beküldéssel a résztvevők elfogadják a pályázat részvételi feltételeit, és hozzájárulnak annak későbbi közzétételéhez. A nevezési lap kitöltése előtt létre kell hozni egy felhasználói fiókot, amivel könnyebben nyomon követhető a pályázati folyamat. A nevezés ingyenes. A pályázati regisztrációs űrlap megtalálható a Brick Award nemzetközi oldalán: BRICK 24 (alpha-awards.com)

forrás: Wienerberger zRt.