Megújult a veszprémi Tegularium

Hírek

2023.01.16.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa című rendezvénysorozat felvezető programjaként január 17-én nyílik a veszprémi Tegulárium megújult, állandó tárlata. Az új gyűjteményi darabokkal kibővített kiállításon közelebbről is megismerkedhetünk egyik legalapvetőbb építőanyagunk ipartörténetével, művészet- és civilizációtörténetre gyakorolt hatásaival.

A gyűjtemény 1977-ben jött létre, először a Dunántúli Építőipar-történeti Gyűjtemény részeként, amely a rendszerváltást követően Magyar Építőipari Múzeum néven működött tovább. Létrehozója Fodor József agrármérnök, tanár volt, aki felismerte az égetett téglákon és tetőcserepeken lévő jelek és jelölésmódok jelentőségét, és évekig igazgatta is a múzeumot. Az alapító munkáját Gy. Lovassy Klára folytatta, tőle származik a latinos hangzású Tegularium elnevezés is. A gyűjtemény a 2006-ban felújított Dubniczay-palota pincerendszerében lelt végleges otthonra, ahol a Művészetek Háza Veszprém viszi tovább a szellemi örökséget, a Kárpát-medencei bélyeges téglák gyűjtését és dokumentálását.

A folyamatosan bővülő pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény a római kortól a középkoron át a 20. század második feléig tartó időszakig mutatja be a sablonban készült, agyagalapú építőanyag több évezredes múltját. A gazdag kollekcióban a Kárpát-medence gyűjtőterületéről származó, különböző jelölésmódokkal ellátott falazó- és idomtéglák, valamint különleges tető- és gerinccserepek találhatók.

Az újrarendezett, kibővített kiállítás most új koncepció mentén mutatja be ezt a rendkívül gazdag anyagot, amelynek megértését a mai elvárásoknak megfelelő információs rendszer segíti.
Az első teremben kapott helyet a téglasimogató, amely a vakok és gyengénlátók számára lehetőséget kínál a téglafelületek „tapintással való olvasására”, az élményt a téglák mellett elhelyezett Braille-írásos szövegek is segítik.

A veszprémi Tegularium ezt az izgalmas és sokrétegű téglamúltat nemcsak ipartörténeti szempontból mutatja be, de nagy hangsúlyt fektet ennek az egyszerű és mára már hétköznapi építőanyagnak az emberiség kor-, kultúr-, művészet- és civilizációtörténeti hatásaira is.

A kiállítás kurátora: Kóródy László.

További információk elérhetőek az esemény oldalán.