Modern szaktanterem várta a diákokat a Vásárhelyi Pál Technikumban

Hírek

2022.09.19.

Szeptembertől egy új, mai igények szerint kialakított szaktanteremben kezdhették a tanévet a Békéscsabai SZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tanulói. A tanterem elkészültét közel 20 millió forintnyi pénzbeli és termékadománnyal támogatta a Wienerberger. A hazai szakképzés magas színvonalát elősegítve, a terem fiatalos környezetben a jövő technológiáját nyújtja a diákok számára.

A város és a Wienerberger kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. A cég magyarországi leányvállalata termelésének nyolc helyszíne közül az egyik legfontosabb Békéscsaba. Itt, a világ egyik legnagyobb cserépgyárában modern kerámia tetőcserepek, a mellette üzemelő téglagyárban, robotizált gyártósoron pedig korszerű kerámia falazóblokkok készülnek. A helyi gyár már régóta támogatja a szakképző centrum munkáját, a jól működő együttműködés hívta életre a jelenlegi projektet is, melynek keretében az építőanyaggyártó vállalat több mint 17 millió forintnyi pénzbeli támogatással és közel másfél millió forint értékű építőanyaggal segítette a szaktanterem létrejöttét.

„A jó termék önmagában mit sem ér, ha nem párosul naprakész szaktudással a felhasználásukhoz. A Tondach tetőcserepek és Porotherm téglák hazai gyártásának igen jelentős hányada itt, a békéscsabai gyárunkban történik. Ezért is érezzük fontosnak, hogy ebben a városban kiemelten hozzájáruljunk a hazai szakképzés magas színvonalon tartásához”

– mondta el Tarsoly József, a Wienerberger Zrt. vezérigazgatója.

Fontos, hogy a magyar építőipar kis- és középvállalkozásai fejlődni tudjanak, hiszen ők adják a szektor bázisát, ehhez pedig megfelelő tudással rendelkező szakemberek kellenek. A Vásárhelyi Pál Technikum az ország egyik legnívósabb középfokú szakképző iskolája. A szakirányok közül több is kuriózumnak számít az országban. Ezeket a szakmákat nagyon kevés helyen vagy kizárólag csak itt oktatják a fiataloknak. Ilyen például a fluidumkitermelő technikus vagy akár az útépítő technikus képzés. Az itt elérhető szakok lefedik a gazdaság jelentős részét: építőipar, bányászat és kohászat, környezetvédelem és vízgazdálkodás, illetve a mezőgazdasági ágazatokon belül is specializálódhatnak a hallgatók. Az iskola magas színvonalát mutatja, hogy a békéscsabai technikumban végzett tanulók 70-80%-a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, ami kiemelkedő eredménynek számít a hazai szakképzésben.

„Nagyon hálásak vagyunk a Wienerbergernek, hogy a centrum és a minőségi szakképzés mellé ált, ami nekünk is kiemelten fontos. Intézményünk évek óta több egyetemmel áll partneri kapcsolatban, képzéseink pedig olyan szakmai tudást, olyan alapot adnak a hallgatóknak, amellyel később magabiztosan érvényesülhetnek a munkaerőpiacon, vagy a felsőoktatásban. Azok, akik nálunk technikusként végeznek és a későbbiekben mérnöki oklevelet szereznek, már nálunk megismerkednek azokkal az anyagokkal, amelyek a csúcstechnológiát hordozzák magukban. Ez az újonnan kialakított gyakorlóterem már szeptemberben a jövő technológiáját nyújthatja a diákok számára.”

– mondta Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.