Pataki Kerámia

Téglaházak Magazin

2018.12.11.

Ha valaki manapság agyagból készült tárgyat, azaz a kerámiát választja, a természetesség mellett dönt. Jóleső érzés megfogni, megtapintani, mert természetes agyagból emberi kéz állította elő. Lelke van, egyedi és megismételhetetlen.

eletmod-pataki-keramia-1

kép 1 / 10

A kerámia több ezer éve az emberi kultúra része, és az agyagból történő megmunkálás is szinte változatlan évszázadok óta. Az eszközök ugyan tökéletesedtek, de Sárospatakon, a fennállásának nemrég 90. évfordulóját ünneplő Pataki Kerámia Kft. üzemében a termékek még ma is hagyományosan, kézműves módszerekkel készülnek, valamennyi kerámia viseli a dolgozók keze nyomát.

eletmod-pataki-keramia-3

kép 1 / 10

 
Az emberiség évezredek óta használ kerámia sütőedényeket, s ez a főzési kultúra ma is népszerű. Mázas és mázatlan cserép sütőtálaival a Pataki Kerámia a hagyományos, de egyúttal korszerű ételkészítési szokások kialakítását és fenntartását is elősegíti. A sütőedény-család általánosan használható darabjai mellett az érdeklődők speciális, kifejezetten kenyérsütésre, desszert- és köretkészítésre vagy akár halsütésre alkalmas edényeket is találhatnak.
A Pataki-tál a sütést megelőző áztatás során megszívja magát vízzel, és a melegítés hatására párolódva készül el az étel. A kíméletes párolási technika megőrzi a tápanyagokat és az alapanyagok eredeti ízét, a zárt tér miatt a fűszerek, zöldségek, húsok íze jobban átjárja egymást, és nem szükséges hozzá zsiradék. A cserépedényben készített étel nem ég le, a főzés pedig kényelmes, ráadásul nagy gasztronómiai ismereteket sem igényel: a hozzávalók edénybe, majd az edény sütőbe helyezésével többnyire készen is vagyunk, majd a sütési idő eltelte után asztalra is tehetjük az illatozó, gyakran körettel együtt elkészített ételt.
A Pataki Kerámia változatos kézműves edényei az asztali kultúra fejlődéséhez is hozzájárulnak. A rendkívül széles forma- és mintaválaszték a technológia és a technika viszonylagos állandósága mellett állandóan frissül, követve a divatot, így tálaláskor e termékek mindenkor a terített asztal díszeivé válnak. A Pataki Kerámia formavilágában felismerhetjük az új trendeket, már 2000 fölötti a formák száma. Az utóbbi években megjelentek a négyszögletes tányérok és tálak, a lendületes ívek, a különleges fülek, illetve az új funkciókat kielégítő termékek is. A dekorok még a formáknál is gyorsabban változnak. Színtrendek határozzák meg a legkeresettebb mintákat, s mint az akvarell a festészetben, úgy jelennek meg a terméken a festett képek. Korábban csak geometriai vagy virágdíszítéssel találkozhattunk, ma már tájképek, szabadidősportok, állatok, de akár a hétköznapi élet történései is témái a dekoroknak. A többezer mintával sokféle alkalomhoz és hangulathoz illő, egyedi megjelenés érhető el.
A máz és a dekor felvitele egymás utáni munkafolyamatokban történik, a minta pedig égetéskor az alapmázba süllyed, ezért a használat során sem kopik le. Így megmarad például a termékek alján a festő kézjegye is, általa pedig a kerámia személyes üzenetet közvetít.
 
Lejegyezte: Ladányi Ágnes