„Ré szeme” és további fejlesztések a csornai kerámia tetőcserépgyárban

Hírek

2024.05.29.

Tavasszal befejeződött a Wienerberger csornai tetőcserépgyárának fejlesztése, mely során az automatizálásra, a termékminőségre és az innovációra helyezték a hangsúlyt. Az elemek rakodását ezentúl – világviszonylatban is kiemelkedő módon – már teljes egészében robotok végzik, jelentősen meggyorsítva a termelést. A kifogástalan minőség érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme” végzi, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is. Az üzem a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek.

2024.05.28. Gyárlátogatás a Wienerberger csornai cserépgyárában a modernizált gépsor bemutatása okán.

kép 1 / 7

A cserépgyár egyik legfontosabb egységét, a 120 méter hosszú, közel 1000°C fokon üzemelő égetőkemencét a húsz éves folyamatos működés után lekapcsolták, hogy alaposan átvizsgálhassák és cserélhessék az évek során hatalmas hőhatásnak kitett gáz égőszárakat és a kerámiaburkolat elemeit.

A fejlesztés leglátványosabb eleme a szárított és égetett cserepekkel teli kazetták kézi mozgatásának kiváltása volt. A különböző gyártási fázisok közötti, komoly fizikai munkát korábban három műszakban 34 ember végezte. Az elmúlt időszakban egyre nehezebbé vált az olyan minőségi munkaerő megtalálása, akik megfelelő körültekintéssel tudták végezni a kifejezetten nehéz folyamatot. Az automatizálás keretében a cserepek kézi mozgatását hat robot összehangolt munkájával váltották ki. A gépek összefogják a cserepeket, fel- és lepakolják a szalagról, a folyamat végén pedig összeállítják a csomagokat is. Ennek a módszernek köszönhetően a munka folyamatos és a próbaüzem alatt 25 százalékkal gyorsult.

„A robotok integrálása a gyártási folyamatokba komoly lépést jelent a modernizáció terén, a fejlett automatizációs rendszerek bevezetése pedig tovább fokozza a gyártás hatékonyságát és precizitását. Büszkék vagyunk arra, hogy a Wienerberger folytatja hazai fejlesztéseit, és több milliárd forintot költ magyarországi beruházásokra. Ezáltal nem csak a magyar ipar jóhírét öregbítjük a világban, hanem az üzemeinkben dolgozó szakemberek is unikális tudást és szakértelmet szerezhetnek, amelyet később akár a Wienerberger globális gyártási folyamataiban is felhasználhatnak”

– mondta Tarsoly József, a Wienerberger zRt. igazgatóságának elnöke.

A termelés mellett modernizálták a minőségellenőrzést is. A kész termékeket ipari 3D-s kamerákkal, ultra érzékeny mikrofonokkal, valamint szervomotoros kalapáccsal is ellenőrzik. A kalapács a cserép hangja alapján felismeri a belső repedéseket és azonnal lelöki a szalagról a hibás darabot. A csornai gyár saját fejlesztése a lézeres „Ré szeme”, amely egyedülálló módon, a cserép vetemedését, görbülését ellenőrzi. Az új ellenőrzési folyamat biztosítja, hogy egyetlenegy cserép sem kerülhet ki úgy a gyárból, hogy ne menjen át a Wienerberger szigorú minőségellenőrzésén.

Forrás: Wienerberger zRt.